Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Majáles nezastavila ani korona, bavit a pomáhat se organizátoři snaží i během roku

V roce 2020 se úspěšně uskutečnil další ročník festivalu Budějovický Majáles, který se z části přenesl i do onlinového prostředí. Studenti se nyní kromě přípravy na následující rok zaměřují na další projekty jako jsou streamované rozhovory nebo dobročinné akce spojené s Vánocemi.

Každoroční budějovický festival se stejně jako ostatní kulturní akce neobešel letos beze změn. Překážky způsobené epidemií se však většinou povedlo překonat a na konci května jsme tak s velkou radostí mohli návštěvníkům a divákům přinést 17. ročník Budějovického Majálesu. Jediného majálesu v republice toho roku, pro zajímavost.

„I přes některá trvající opatření na konci května se nám v jejich mezích podařilo uspořádat mnoho z původního programu. V Žižkovských kasárnách jsme zrealizovali již tradiční autokino i klasické koncerty na pódiu. Premiéru měli streamované programy, které se živě přenášely z horních pater domu Perla,“ dodává k tomu letošní hlavní organizátorka Bianka Machová. Projekt Budějovického Majálesu tak nepříznivou dobu korony překonal a spolu s novými tvářemi v čele spolku pokračuje dál.

A jak to bude s majálesovým týdnem v roce 2021? Organizátoři se už teď schází formou online schůzek, vymýšlí koncept a připravují se na různé varianty programu – na klasickou, dešťovou a distanční. V posledních dvou případech by se část programu mohla přenést právě do “znovu objeveného” virtuálního prostředí.

Využití online prostoru

„Díky zkušenostem z jara se nám podařilo sestavit skupinu lidí, která dokáže kvalitně streamovat na různé platformy, například Facebook, Youtube nebo Instagram. Právě toho chceme využít během týdne, když třeba bude špatné počasí a program by se tak nemohl uskutečnit venku. Potenciální využití vysílání na internet je tu ale daleko větší a nabízí se i během roku,“ říká Machová. Konkrétní program celého týdne se začne připravovat až na začátku příštího roku. Studenti ale už teď ví, že by rádi zachovali tradiční a oblíbené části programu, jako je páteční open-air na Sokolském ostrově, královská soutěž nebo autokino.

Akce během celého roku

Majáles je ale dokonce víc než týdenní oživení celých Českých Budějovic. Aktivitu vyvíjí spolek během celého roku, v minulých letech například skrze Krvebraní nebo vánoční jamování na Lanovce. Tento podzim se organizátoři zaměřili na projekt tzv. Edukativních streamů. Na Instagramu festivalu běží kampaň Histories, kde organizátoři přibližují, jak se festival vyvíjel v čase, a jaké zajímavé i vtipné věci ho při tom provázely. 

Stejně jako minulý rok se Majáles připravuje i na Vánoce. Ty se i letos ponesou v dobročiném duchu například skrz spolupráci s projektem Krabice od bot.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Ruda Schwarz, Facebook Budějovický Majáles

Štítky Budějovický Majáles, program, novinky, festival, projekt, Vánoce, Instagram, majáles, Facebook, YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majáles nezastavila ani korona, bavit a pomáhat se organizátoři snaží i během roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.