Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jihu Čech vypustili do přírody divoké koně. Budou pečovat o krajinu u Lužnice

Na jihu Čech vznikla o víkendu nová rezervace, ve které budou o krajinu pečovat divocí koně. Tento typ péče je v Česku čím dál tím oblíbenější. Koně přijeli z rezervace v bývalém vojenském prostoru Milovice, který vznikl před pěti lety. Celkem bylo u Lužnice vypuštěno šest koní.

O víkendu vznikly hned dvě nové rezervace, kde o krajinu pečují divocí koně. První je na Pardubicku, druhá na Třeboňsku u řeky Lužnice. Meandry Lužnice se sítí slepých ramen v těchto místech vytvářejí podmínky pro přirozená společenstva mokřadů a luk.

Do lokality bylo vypuštěno celkem šest koní, kteří byli přivezeni z rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Ta vznikla v roce 2015 díky podpoře Operačního programu životní prostředí. Je prvním místem na světě, kde žijí divocí koně, zubři a pratuři.

Tento typ péče o krajinu je podle ředitele ochranářské organizace Česká krajina Dalibora Dostála obvyklý ve vyspělých zemích. „Všem, kteří nové rezervace pro divoké koně připravili, bychom chtěli poděkovat. Těší nás, že tento typ péče o krajinu získává stále větší zastoupení také v České republice,“ řekl Dostál.

Do rezervace na Pardubicku bylo ve dvou transportech přivezeno celkem osm divokých koní. „Zvířata zvládla cestu dobře a začala se hned seznamovat s novým prostředím. Pustila se do spásání rákosu, který ze savanovité krajiny u Milovic neznají,“ doplnil Dalibor Dostál.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká krajina

Štítky divocí koně, přírodní rezervace, Třeboňsko, Česko, Lužnice, Milovice, příroda, Pardubický kraj, CHKO Třeboňsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech vypustili do přírody divoké koně. Budou pečovat o krajinu u Lužnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.