Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Lidé opět mohou jako Ježíškova vnoučata plnit přání seniorů

Už čtvrtým rokem mohou lidé pomoci v předvánočním čase osamělým seniorům. Díky projektu Ježíškova vnoučata tak si tak k Vánocům mohou díky přispěvatelům splnit svá přání. Za uplynulé roky už bylo vyplněno 52 tisíc snů. Letos se poprvé do projektu zapojuje Nadační fond Českého rozhlasu, který pomůže propojit dárce přímo se seniory.

Blíží se Vánoce a s nimi i čtvrtý rok projektu Ježíškova vnoučata. Charitativní událost Českého rozhlasu pomáhá splnit přání osamělým seniorům v domovech, své seniory mohou domovy přihlašovat až do Vánoc.
 

Loni si Ježíškovi napsali senioři z téměř devíti set zařízení. Letos do pomyslné schránky přání dorazilo okolo pěti tisíc snů babiček a dědečků, které můžete pomoci splnit i vy. Tento rok je navíc ztížený aktuální covidovou situací.

V této době je poselství Ježíškových vnoučat důležitější než kdykoliv předtím. Kvůli restrikcím se někteří z nás mohou i více vcítit do role opuštěných seniorů, a o to více se zapojit i do projektu Ježíšových vnoučat, protože nikdo nechceme být sám,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. 

Mezi nejčastější přání, která mohou Ježíškova vnoučata splnit, jsou například audioknihy, tablet, rádio nebo telefon, aby se staří lidé mohli spojit se svými blízkými nebo si zpříjemnit dlouhé chvíle. Na seznamu se objevila také lupa, oblečení pro parádu i zahřátí nebo něco dobrého na zub. Senioři si ale také stále častěji přejí nějaký pěkný zážitek. Chtějí se vydat na výlet za rybařením, do cukrárny, společně si s dárcem přečíst knížku, uspořádat v domově tradiční zabíjačku nebo jen blízkost dobrého člověka. 

Věk adrenalinové nadšence neomezuje

Dárci mohou plnit přání dárková i zážitková. Jako v předchozích letech se budou moci dárci složit na nákladné dárky pro seniory, například speciálně upravené elektrické vozíky, promítací techniku do kluboven pro seniory nebo třeba na ohradu a salaš pro ovečky. Finančně bude možné přispět na webu  nebo zakoupením charitativního voucheru na portálu Slevomat.

Mezi seniory je ale i spousta adrenalinových nadšenců. Ježíškova vnoučata už plnila i seskok padákem, který si vysnila čtyřiaosmdesátiletá babička, setkání s papežem Františkem nebo jízdu na Harleyi. Díky plnění přání se dárci často se svými seniory sblíží, což vede k dlouhodobým přátelstvím. 

Kvůli aktuální pandemii ale budou muset tyto zážitky na chvíli počkat. Naopak fyzické dárečky je možné díky partnerské společnosti DHL rozvážet po celé zemi. Možná budou i okamžitá setkáni, i když pouze online přes videohovor. Díky aplikaci Oscar Senior, která je vyvinuta speciálně pro pečovatelské služby, se můžete se svým dědečkem nebo babičkou propojit na virtuální schůzce. Aplikace je zjednodušená i pro seniory, takže se nemusí nic složitého učit. 

„Máme velkou radost, že můžeme k letošní vánoční atmosféře přispět svým dílem. Díky aplikaci Oscar Senior zvládnou dárci setkání se seniory bezpečně a virtuálně pomocí videohovorů. A my prosíme dárce, aby této možnosti co nejvíce využili. Protože právě chvilka vašeho času a trochu pozornosti dělá seniorům tu největší radost,“ řekl tvůrce aplikace Oscar Senior Tomáš Posker.

Vlastní pohlednice se speciální známkou 

Svému seniorovi mohou Ježíškova vnoučata poslat také Pohlednici Online, které nabízí Česká pošta. Ta se připojila ke snaze zmírnit samotu seniorů v domovech tím, že poskytla tisíc voucherů na pozdravy od srdce, které mohou Ježíškova vnoučata vytvořit pomocí aplikace přímo ve svém telefonu nebo počítači vložením osobních fotografií. Česká pošta pak pohlednice vytiskne a v papírové podobě doručí adresátovi. Pro tuto příležitost vytvořila i jedinečný designový rámeček pohlednice a také „poštovní známku“ s logem Ježíškových vnoučat. 

Projekt Ježíškova vnoučata doprovodí nejen rozhlasová kampaň na všech stanicích Českého rozhlasu, ale také komunikace na sociální síti Facebook a Instagram s oficiálním hashtagem #jeziskovavnoucata.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce

Štítky Ježíškova vnoučata, senioři, přání, Vánoce, Ježíšek, projekt, Český rozhlas, domov, pohlednice, Česká pošta, Papež František, René Zavoral, DHL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé opět mohou jako Ježíškova vnoučata plnit přání seniorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.