Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Europe Direct České Budějovice: Naše činnost je různorodá. Velký úspěch mají třeba bezplatné jazykové kurzy pro maminky

PR článek

Předávají informace týkající se Evropské unie, organizují přednášky, besedy, jazykové kurzy, pomáhají lidem, kteří se potřebují zorientovat v evropských zákonech a tak dále. Informační centrum Europe Direct České Budějovice je velmi aktivní, na čemž nic nezměnila ani aktuální koronavirová epidemie. Na otázky odpovídala vedoucí českobudějovického infocentra Denisa Hocke.

Koncem listopadu jste rozjeli zajímavý cyklus besed nazvaný Erasmus Talks. Můžete přiblížit, o co jde?
Jedná se o debaty se studenty Jihočeské univerzity, kteří v rámci programu Erasmus+ vycestovali na zahraniční stáž. Celkem jsme připravili čtyři rozhovory, přičemž poslední se uskuteční 9. prosince. Chceme tímto zaujmout mladé lidi, představit jim Erasmus+, motivovat je k zahraničnímu výjezdu. Příběhy studentů, jež jsme vybrali, jsou zajímavé také díky tomu, že do zahraničí vyrazili v letošním roce, který je poznamenaný koronavirovou krizí. Právě kolem covidu se hovory mimo jiné točí. Ptáme se, co je zaskočilo, jaké problémy museli řešit a tak dále. Debaty probíhají online formou přes náš Facebook. Součástí je také soutěž o zajímavé ceny. Myslím, že je to moc fajn projekt!

Jakou odezvu má z vašeho pohledu Erasmus+ na jihu Čech?
Mnoho studentů se stále bojí. Kdo ale překonal strach, vrátil se nadšený! Osamostatnili se, naučili se jazyk, dospěli… Je to skvělá zkušenost, šance, kterou by určitě mladí lidé měli využít. Chceme Erasmus+ zviditelňovat, protože jsme přesvědčení, že je to úžasná záležitost.

Pro koho tady Europe Direct České Budějovice je? Komu nabízíte služby?
Komukoliv! Pracujeme se studenty, pedagogy, organizacemi a obrací se na nás i spotřebitelé, kteří mají různé dotazy z hlediska evropského práva. Jednou z našich nejdůležitějších služeb je poradenství v rámci EU. Zmíním příklad… Obrátila se na nás paní, že její dcera má přechodné bydliště v Rakousku. Řešila, jestli tam může jezdit s českou poznávací značkou, nebo zda je nutný přepis. Zkontaktovali jsme rakouské ministerstvo dopravy, od kterého jsme dostali oficiální odpověď, že v tomto případě je možné vozidlo nebo přívěs používat v Rakousku se zahraničními poznávacími značkami po dobu maximálně jednoho roku. Do roka ho tedy musela přepsat. Důvodem, proč maminka kontaktovala nás, bylo, že tady dostávala různé protichůdné informace, tudíž si nebyla jistá. Jsme tady, abychom pomohli. Mimo jiné dokážeme zprostředkovat kontakt na odborníky, na které se člověk může obrátit. Vše jde oficiální cestou. Naším cílem obecně je informovat lidi, co se řeší na evropské půdě.

Takže se stačí ozvat a vy se mi budete věnovat? Zdarma?
Veškerá naše činnost je zdarma. Poradenství, přednášky po školách, námi organizované akce, online prezentace pro pedagogy… Ozvat se nám může opravdu kdokoliv, rádi pomůžeme! Jen zdůrazním, že se problematika musí týkat Evropské unie. Jsme informační centrum zaměřené na EU.

Líbí se mi, že se věnujete problematice fake news…
Bohužel je to velmi aktuální téma, které je nutné lidem vysvětlovat. Začínáme už u dětí, kterým hezkou interaktivní formou vysvětlujeme, jak se po internetu pohybovat. Poslední dobou se na nás obrací čím dál více seniorů, kteří se ptají na maily, jež jim dorazily. Pátrají, zda se jedná o lež, či nikoliv. Občas je až zarážející, jaké šílenosti lidem ohledně Evropské unie přicházejí. Je to dneska složité, koluje mnoho dezinformačních mailů, zpráv z různých webů, sociálních sítí… Snažíme se, aby se v té záplavě lidé orientovali.

Jak se ale dá s dezinformacemi bojovat?
Je třeba lidi vzdělávat… a začít se musí na školách. Musíme děti upozornit, že je dnes internet plný dezinformací. Že je třeba si ověřovat zdroj. To samé vštěpujeme také seniorům.

Školy si vás tedy mohou zvát i na přednášky?
Přesně tak. Je také možné přijít za námi na Nemanickou, kde máme dostatečné prostory. Máme v nabídce řadu zajímavých témat. Přednášky také organizujeme pro širokou veřejnost, snažíme se je dělat v centru města. Hodně oblíbené jsou například cestovatelské přednášky v Horké Vaně. Zaměřené jsou na zemi, která v tu chvíli předsedá EU. Besedu doprovází i catering, který reprezentuje jídlo daného státu.

Viděl jsem také informaci, že pořádáte jazykové kurzy pro maminky na mateřské…
Ty jsou nyní velmi oblíbené! Pro maminky na mateřské jsou zdarma, přičemž jim zajišťujeme i hlídání. Cílem je, aby se maminky po mateřské dovolené rychleji začlenily na pracovní trh. Zaměstnavatelé dnes tlačí na angličtinu, což by pro některé z nich mohl být hendikep. Tohle je projekt, který má opravdu velký úspěch!

Pomáháte i vysokoškolákům třeba s podklady pro seminární práce, které se týkají Evropské unie?
Kdo potřebuje pomoct s prací, která se týká Evropské unie, ať se nám neváhá ozvat. Pomůžeme! Vysokoškoláci k nám také mohou přijít přímo na stáž… Mimochodem máme tady vlastní knihovnu, která je k dispozici.

Vaše činnost je zaměřena jen na Jihočeský kraj?
Ano, každý kraj má svou pobočku, na kterou se lidé mohou obrátit. Celkově je nás v Evropě několik stovek. S některými spolupracujeme a připravujeme společné akce, napadá mě třeba Linz.

Letošní rok poznamenal covid, což vaši činnost muselo značně nabourat…
Nakonec to není tak špatné, protože se nám zvedl zájem o online přednášky. Jsem ráda, že si dobré téma svého diváka najde. Snažíme se nyní více věnovat sociálním sítím a máme také newsletter, který pravidelně informuje, co je v Evropské unii nového. Nyní máme zhruba 1700 odběratelů.

Zmínila jste, že sídlíte na Nemanické. Proč jste se přestěhovali z budovy Krajského úřadu?
Nové prostory jsou pro naši činnost lepší. Sídlíme v Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a Středisku služeb školám, takže jsme blízko pedagogům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Europe Direct České Budějovice, jazykové kurzy, Evropská unie, České Budějovice, přednáška, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Rakousko, koronavirová krize, Erasmus+, Ministerstvo dopravy České republiky, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Europe Direct České Budějovice: Naše činnost je různorodá. Velký úspěch mají třeba bezplatné jazykové kurzy pro maminky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.