Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Užívám si s rozkoší, testuji se s Rozkoší

PR článek

Budějovická pobočka organizace Rozkoš bez rizika funguje v České ulici více jak 10 let. Jak název napovídá, pracuje s tématy sexu a zdraví, proto Rozkoš bez rizika. V historickém centru Českých Budějovic, a přece trochu skryté, najdete Poradenské centrum, ordinaci dermatovenerologie a milé tváře zdravotně sociálního týmu.

Zabývají se prevencí pohlavně přenosných chorob u osob poskytující placené sexuální služby i široké veřejnosti, a také pomocí lidem, kteří se ocitli v nouzi nebo krizi v souvislosti se sexuálním průmyslem.

Prostituce je považována za nejstarší řemeslo. Přesto se současná společnost tváří, že neexistuje. Navíc, díky stigmatu této profese není možné, aby se například žena, na které se zákazník dopustí hrubého násilí anebo nezaplatí za službu, domohla svého práva.

Monika Kochlöflová, vedoucí poradenského centra České Budějovice k tomu říká: „Práce v sexbyznysu je náročná a může být nebezpečná. Nelze mluvit jen o rizikách spojených s přenosem pohlavních chorob. Každá z prostitučních scén má svá specifika, výhody, ale i nevýhody. Například ženy pracující na ulici jsou více ohrožené násilím ze strany zákazníků než ženy pracující v nočním klubu. Nemají vedle sebe ochranku, barmana, kolegyni nebo manažera klubu, to ale nemají ani ženy, které pracují samy na soukromém bytě tzv. privátě. Pokud k ženě přijde zákazník, který jí chce ublížit, tak se to stane. Pak je důležité, aby ženy věděly, že jsou tady organizace jako my, které jim chtějí a umí pomoci, kde je respektují, nesoudí je a věří tomu, co říkají. Násilí prostě není správné, a to bez ohledu na kom je páchané. Nesmíme ho přehlížet.“

S otevřením hranic v devadesátých letech 20. století zažíval sexbyznys výrazný boom i na jihu Čech. Postupem času prošel mnoha proměnami, tím posledním impulzem je samozřejmě dopad koronaviru.

„V Rozkoši pracuji 15 let. Pamatuji dobu, kdy bylo 80 nočních klubů v Jihočeském kraji, a bylo běžné, že v každém nabízelo své služby třeba 15 sexuálních pracovnic a na E55 v jeden okamžik pracovalo i 30 žen. Mnohem častěji jsme se setkávali s uživatelkami návykových látek. Tehdy bylo dost žen, které si prostitucí vydělávaly na drogy. Dnes je to jiné. Vidíme spíše ženy, které, když už sáhnou po drogách, tak proto, aby práci v sexbyznysu lépe zvládaly, ale v našem regionu se bavíme přibližně jen o 40 ženách. Dnes máme v Jihočeském kraji 36 nočních klubů, služby v nich nabízí přibližně 400 žen, a pouliční scéna – až na výjimky v příhraničních oblastech – téměř zmizela. Pokud bych měla popsat, kdo je nejčastěji naší klientkou, tak je to žena ve věku okolo 35 let, má jedno nebo dvě děti, je to samoživitelka, má středoškolské vzdělání, a v sexbyznysu pracuje proto, aby uživila své děti a sebe, zaplatila důstojné bydlení pro rodinu a splácí nějaké závazky z minulosti,“ pokračuje vedoucí centra a dodává: „Ženy mají můj respekt za to, že svou situaci si řeší samy. Nerozhodly se krást a podvádět, ale rozhodly se vydělat peníze svým vlastním tělem. Přesto je společnost odsuzuje.“

Co ženy motivuje ke vstupu do sexbyznysu? „Společný jmenovatel jsou finance, ale zákulisí bývá jiné. Některé ženy potřebují splatit dluhy, hypotéku, exekuce, potřebují finance na přežití. Jiné chtějí peníze na lepší život, dopřát dětem kroužek malování, lyžařský zájezd se školou nebo zaplatit kolej. Ale jsou i ženy, které nabízí sexuální služby, protože chtějí ušetřit peníze a mají rády luxus. Důležité je, aby rozhodnutí bylo jejich vlastní a služby poskytovaly dobrovolně,“ vysvětluje.

Prvního prosince je Světový den boje proti AIDS. V roce 2019 bylo v Česku zachyceno 222 nových případů infekce HIV, takže bohužel nelze říci, že u nás neexistuje. A praxe ukazuje, že se infekce HIV netýká jen rizikových skupin. Rozkoš bez rizika byla vyzvána Ministerstvem zdravotnictví, aby se soustředila i na testování veřejnosti.

„Život přináší různé situace, nežijeme v ideálním světě, kde jsou si lidé věrní, kde by neexistoval a neprovozoval se sex na jednu noc, kde by nežili lidé, kteří jsou promiskuitní. Nechci říkat, zda to je nebo není v pořádku, ale chtěla bych říct, že když už se tak stalo, je důležité být zodpovědný a nechat se otestovat v případě, že si jste vědom rizikového chování, například sexu bez kondomu s někým neznámým,“ říká Monika Kochlöflová.

Včasná diagnóza je důležitá, protože i lidé, kteří onemocní, dnes mohou žít kvalitní život. Přesto každý nechce zajít se svou obavou za svým lékařem. Přijďte 1. prosince od 12 do 18 hodin do R-R do České ulice 20. Test je anonymní, bezplatný a výsledek budete znát do 15 minut. Aby byl test skutečně spolehlivý, měly by uplynout cca 3 měsíce od rizikové situace. První prosincový den je tedy akorát čas vypořádat se s hříchy léta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Rozkoš bez rizika, testování, HIV, AIDS, sex, České Budějovice, peníze, drogy, Česko, Jihočeský kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Užívám si s rozkoší, testuji se s Rozkoší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.