Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj připravil rozpočet na příští rok. Jihočeši propad příjmů nepoznají, tvrdí hejtman

Jihočeský kraj bude příští rok pracovat se schodkovým rozpočtem. Příjmy by měly dosahovat něco málo přes 20 miliard korun, výdaje budou o více než miliardu vyšší. Návrh rozpočtu musí ještě schválit zastupitelstvo.

Podle odhadů budou příjmy kraje nižší zhruba o 1,5 miliardy korun, než původně kraj předpokládal. Pokles způsobil například propad ze sdílených daní o 600 milionů korun.

Rozpočet plánuje kapitálové investice o objemu 3,5 miliardy korun. „Sestavili jsme rozpočet, který umožní kraji se rozvíjet a věříme, že peníze do investic budou na loňské úrovni nebo dokonce větší. Jihočeský kraj to zvládne. Jihočeši nepoznají, že je nějaký propad příjmů," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Jedna z největších akcí je příprava stavby silnice Jižní tangenta za 680 milionů korun, která v příštím roce začne. Dále chce zahájit budování Domova pro seniory v Horní Stropnici na Českobudějovicku. „Také zakládáme krajský investiční fond, ze kterého uvolníme 200 milionů korun na spolufinancování různých akcí v obcích a městech například v oblasti školství, zdravotnictví a dopravní infrastruktury," uvedl hejtman.

Podle odhadů kraj předpokládá v roce 2021 příjmy z daní zhruba 5,9 miliardy korun. Například v roce 2019 přitom tímto způsobem získal 6,6 miliardy korun. „Řada hejtmanů se hroutí, že příjmy budou nižší. Ale my tu nejsme od toho, abychom se hroutili, naší povinností je připravit a zajistit rozpočet pro rok 2021," řekl Kuba.

Podle jeho náměstka Tomáše Hajduška (ODS) neznamená nižší příjem nějakou zásadní tragédii. Podle něj se rozpočet ve svých zásadních parametrech dostává na úroveň roku 2018.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Jihočeský kraj, rozpočet, koronavirus, Martin Kuba, ODS, Tomáš Hajdušek, Horní Stropnice, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj připravil rozpočet na příští rok. Jihočeši propad příjmů nepoznají, tvrdí hejtman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.