Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Navštivte vánoční Brno

PR článek

Je tady advent, rozvolnění vládních opatření a ten správný čas na předvánoční výlet. Doporučujeme navštívit Brno, které je v posledních letech známé svou krásnou vánoční atmosférou, srovnávanou s blízkou Vídní. Přivítají vás svátečně vyzdobené a nasvícené ulice a náměstí, svezete se na vyhlídkovém kole jako ve Vídni nebo uvidíte druhý největší betlém svého druhu na světě.

Vánoční stromy stojí v dnešních dnech na mnoha náměstích. Jen jedno město ale může říct, že mělo historicky první vánoční strom u nás a možná i ve střední Evropě. Je to právě Brno, na jehož náměstí Svobody už v roce 1924 stál, na tom samém místě stává dodnes a neodmyslitelně patří k atmosféře Brněnských Vánoc. Vše začalo příběhem v zimním lese odložené holčičky, kterou zachránil spisovatel a novinář Rudolf Těsnohlídek se svými přáteli. Sedmnáctiměsíční Liduška měla tenkrát štěstí, jelikož našla svou náhradní rodinu, ale Těsnohlídka její příběh zasáhl a rozhodl se přenést k nám zvyk z Kodaně, kde se pod vánočním stromem konala sbírka na opuštěné děti. A tak se stalo a díky sbírce pod prvním vánočním stromem u nás byl tenkrát v Brně postaven Dětský domov Dagmar, který dodnes pomáhá opuštěným dětem. Kasička Českého červeného kříže samozřejmě ani letos pod vánočním stromem na náměstí Svobody nechybí a vzhledem k opatřením ji doplňuje on-line charita.

Stejně jako unikátní strom na náměstí Svobody, nesmí na Brněnských Vánocích chybět proslulý Halouzkův betlém a zookoutek. Tento betlém je druhým největším svého druhu na světě a své místo našel na historickém Dominikánském náměstí, které dává vyniknout jeho malebnosti a kráse. Stojí před Novou radnicí, večer je krásně nasvícen, a najdete v něm více než stovku dřevěných, ručně vyřezávaných figur, z nichž některé jsou oblíbeným vánočním fotopointem dětí. Ty se určitě s radostí svezou taky na romantickém kolotoči, který najdete na Moravském náměstí u známé sochy Jošta, a dospělé zas potěší pohled na vánoční strom na nejromantičtějším náměstí v Brně – na Zelném trhu.

Pryč jsou ty časy, kdy se za vyhlídkovým kolem jezdilo do Vídně. Letos už po třetí tvoří v Brně dominantu Moravského náměstí a nabízí dechberoucí výhled na svátečně vyzdobené Brno. Z výšky 33 metrů si můžete prohlédnout nejen bezpočet brněnských střech, ale také například brněnské dominanty Petrov a Špilberk. Na tomto náměstí, stejně jako na dalších, najdete díky rozvolnění vládních opatření také stánky s řemesly, dárky a balenými potravinami. Stánky budou v provozu celý advent až do 23. prosince včetně. Otvírací doba bude od 10 do 20 hodin každý den. Do Brna tedy můžete vyrazit nejen za zážitky, ale i za nákupem originálních dárků, které nakoupíte hezky na čerstvém vzduchu bez tlačenic v obchodech. Něco dobrého na zahřátí se taky najde. Ne sice ve stáncích, ale místní gastronomické podniky vás pozvou do svých okýnek a na zimní zahrádky.

Určitě doporučujeme nevynechat návštěvu oblíbeného brněnského fashion marketu December Design Days. Ten se koná na náměstí Svobody ve zbrusu novém brněnském ekologickém pop-up elektromobilu. Zaměřuje se na lokální prodejce a má opravdu pestrou nabídku. Letos zde najdete například kožené módní doplňky MonMat, autorskou módu od Mag B, módu v tónech folklóru FolklorStyl, dřevěné šperky JAM, jihoamerické přírodní šperky TOTUMO a mnoho dalšího. A samozřejmě nebude ve vedlejším infopointu chybět ani zbrusu nová kolekce brněnských vánočních suvenýrů, kterou letos inspirovaly pletené svetry a najdete na ni červenobíle vypletené brněnské ikony a reálie, jakým jsou brněnský drak, orloj nebo Jošt. K dostání budou také v infocentrech TIC BRNO a pokud byste je chtěli mít pod stromečkem a do Brna se chystáte až po Štědrém dnu, nakoupit je můžete také v e-shopu.

K oblíbeným místům, které doporučujeme v Brně navštívit, patří také slavnostně vánočně ozdobená věž Staré radnice, která v samém srdci moravské metropole nabízí nádherný výhled do všech světových stran, nebo brněnský podzemní vodojem na Žluté kopci, který vás přenese do světa fantasy filmů. Navštívit můžete třeba také Kostnici u sv. Jakuba nebo Labyrint pod Zelným trhem. Kromě těchto aktivit nabízí TIC BRNO adventní komentované prohlídky města s profesionálním průvodcem, online adventní dílničky pro děti a atmosféru města podpoří buskerskými vystoupeními v ulicích a na náměstích.

P. S. Pokud byste Brno rádi navštívili, ale letos už to nestíháte, určitě si do konce roku pořiďte voucher na turistickou kartu BRNOPAS za symbolickou jednu korunu a naplánujte si dovolenou nebo víkend v Brně příští rok. Karta nabízí zdarma návštěvu vybraných památek, cestování MHD a výlet parníkem a k tomu spousty dalších výhod. Doporučí také z Brna to nej!

Bližší informace najdete na webových stránkách a my přejeme, abyste si výlet do Brna krásně užili a načerpali tu pravou vánoční atmosféru. Těší se na vás TIC BRNO!

Ohodnoť článek

Štítky Vánoce, vánoční trhy, Brno, trhy, Vídeň, vánoční stromek, výlet, advent, Rudolf Těsnohlídek, TIC Brno, střední Evropa, Štědrý den, Moravské náměstí, Dětský domov Dagmar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Navštivte vánoční Brno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.