Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

U části pacientů dochází k projevům žloutenky typu A až zhruba 45. den, říká infektolog

Od října zaměstnává hygieniky na jhu Čech kromě koronaviru také nárůst případů žloutenky typu A, která se v kraji rozšířila z jídelny nedaleko nádraží v Českých Budějovicích. Dva měsíce od rozšíření onemocnění stále evidují nové případy nákazy. Ke konci listopadu zaznamenali 86 aktivních případů. V praxi se tak ukazuje, jak může být žloutenka nebezpečná, a rizikové skupiny obyvatel by měly zvážit ochranu formou očkování. O ochraně před touto infekcí se v rozhovoru rozpovídal přední infektolog Pavel Kosina.

Žloutenkou onemocnělo na jihu Čech 77 lidí. Nejvíce nakažených je na Českobudějovicku

Už přes měsíc řeší hygienici na jhu Čech kromě koronaviru také epidemii žloutenky, která se v kraji rozšířila z jídelny nedaleko nádraží v Českých Budějovicích. Dosud se hepatitidou A nakazilo 77 lidí. Nejvíce nakažených je na Českobudějovicku.

Komu byste očkování doporučil a proč? Jsou nějaké ohroženější skupiny obyvatel?
Očkování proti hepatitidě je vhodné doporučit téměř plošně. Možnost nákazy v ČR je trvající realitou a nelze se jí ani při úzkostné hygieně stoprocentně vyhnout.

Nejohroženější skupinu tvoří lidé s přidruženými chorobami a oslabenou imunitou. U nich se může jednat o život ohrožující nebo dlouhodobě probíhající nákazu se všemi důsledky. Velmi důležité je očkování u pacientů s jaterními chorobami.

Za jak dlouho vakcína poskytne dostatečný ochranný efekt? Jak dlouho pak naočkovaného člověka chrání? Může tuto dobu něco ovlivnit?
Vakcína v naprosté většině chrání omezenou dobu již po první dávce, obvykle již 14 dní po aplikaci. Vzhledem k inkubační době hepatitidy lze z tohoto důvodu využít očkování i krátce po samotné expozici onemocnění. Dvoudávkové schéma poskytuje u imunokompetentních osob ochranu před onemocněním zřejmě více než 25 let. Při poruchách imunity je nutné uvažovat o přeočkování v cca 10letých intervalech.

Mohou se nechat očkovat proti žloutence i lidé, kteří právě prodělávají nějaké onemocnění, třeba covid-19, nebo jsou těsně po vyléčení? Nehrozí nějaké komplikace, například nežádoucí reakce na vakcínu?
Vakcína proti hepatitidě A patří k nejlépe snášeným vakcínám a nežádoucí reakce jsou extrémně vzácné. Stejně jako u většiny akutních onemocnění je vhodné zahájit očkování 14 dní po prodělání covidu-19, asymptomatické nosičství umožňuje v případě potřeby očkovat již za týden. Neočkujeme, pokud je jedinec kvůli covidu-19 v karanténě.

Současné problémy začaly v českobudějovické nádražní restauraci už koncem října. Mohou být někteří lidé, kteří se nakazili právě tam, stále ještě infekční? Jak dlouho vlastně může nakažený člověk pro své okolí představovat riziko?
Lidé, kteří byli exponováni koncem října, mohou být stále zdrojem nákazy pro své okolí. U části pacientů dochází k projevům onemocnění až zhruba 45. den po expozici a v této době, krátce před ní a ještě 7–10 dní poté jsou významným zdrojem infekce.

Žloutenka typu A je známá také jako nemoc špinavých rukou. Je způsobena virem. Přenost žloutenky je velice snadný, a to přímým kontaktem s infikovanou osobou, kontaminovanou vodou, ledem v nápojích, špatně zpracovaným masem nebo dotekem s kontaminovanými předměty. 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky České Budějovice, žloutenka, rozhovor, Pavel Kosina, infekční onemocnění, nemoc, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U části pacientů dochází k projevům žloutenky typu A až zhruba 45. den, říká infektolog  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.