Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Další výstraha meteorologů. Silný vítr může mít rychlost až 125 kilometrů za hodinu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem, který postupně zasáhne téměř celou republiku. Na řadě míst působil problémy už během soboty. Jihočeský kraj má nejsilněji zasáhnout během sobotního odpoledne a večera. V noci na pondělí by měl ustávat.

„Vítr bude během neděle částečně zesilovat také v západní polovině Čech,“ upozornili dnes meteorologové. Proto rozšířili územní platnost výstrahy od nedělního poledne na celý Jihočeský kraj, jihovýchodní polovinu Středočeského kraje, východ Plzeňského kraje a okolí Děčína. Na severovýchodě republiky bude vítr slábnout během neděle, ve zbytku republiky až v pondělí ráno.

Na hřebenech hor může vítr v nárazech dosáhnout rychlosti až 125 kilometrů za hodinu. Na Sněžce ráno naměřili 166 kilometrů v hodině, na Šeráku a na Lysé hoře 108 kilometrů za hodinu. Z nižších poloh nejvíce foukalo ve Frýdlantském výběžku, kde platí vyšší stupeň nebezpečí. Stanice Hejnice zaznamenala náraz větru 97 kilometrů za hodinu, Frýdlant 90 km za hodinu.

Společnost ČEZ Distribuce evidovala ráno víc než 27 tisíc domácností bez elektřiny, z toho přes 20 tisíc odběrových míst bylo bez proudu v Pardubickém kraji. Dopoledne se podařilo většinu poruch odstranit a počet bez proudu snížil na zhruba 8500 míst. Na Vysočině bylo dopoledne bez proudu dalších 1200 domácností, jimž poskytuje elektřinu společnost E.ON.

„Od rána pracovali naši technici v terénu na tom, abychom dokázali obnovit dodávky elektrické energie, které byly kvůli silnému nočnímu větru a následným poruchám na vedení přerušené. Aktuálně jsme opravili všechny poruchy v naší síti a všechny dodávky elektrické energie byly obnoveny,“ uzavřel v sobotu odpoledne mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák.

Ohodnoť článek

Foto HZS

Štítky počasí, výstraha, vítr, meteorologové, Jihočeský kraj, E.ON, Česko, Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Děčín, ČEZ, Sněžka, Šerák, Lysá hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další výstraha meteorologů. Silný vítr může mít rychlost až 125 kilometrů za hodinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.