Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Alkohol v lahvích, trdelníky a langoše v obalech. Trhy v Žižkárně pokračují navzdory opatřením

Vrásky na čele přidělalo nové rozhodnutí vlády nejen restauratérům a provozovatelům barů, ale také trhovcům. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) začátkem týdne oznámil, že od středy bude po celý den zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti a na trzích se nebude smět prodávat občerstvení a alkohol. Například provozovatelé trhů v budějcké Žižkárně si s nařízením poradili posvém a občerstvení návštěvníkům zabalí s sebou. K dispozici bude také alkohol v lahvích.

Právě trhovci a restauratéři mají za sebou náročné dva dny. Opakované zmatky panovaly kolem pravidel, kterými vláda od středy omezila prodej nápojů v restauracích či na trzích. Ve čtvrtek ráno vláda přijala usnesení, které má restauracím umožnit prodávat pivo ve džbánku či PET lahvích či nakupovat na trzích alkohol v lahvích. Později znění upravila, původní formulace totiž zakazovala prodej jakýchkoliv rozlévaných nápojů včetně nealkoholických ke konzumaci na místě. Restaurace by tak nesměly nabízet žádné nápoje, které by hosté pili i vevnitř. Co je a není dovoleno prodávat museli od středy zjišťovat také trhovci.

„Po konzultaci s Ministerstvem průmyslu a obchodu, Krajskou hygienickou stanicí a právním týmem, jsme se rozhodli vánoční trhy v Žižkárně nadále pořádat, a to s drobnými úpravami. Nebude možné u nás zakoupit alkohol připravovaný na místě, originálně zakoupené lahve, například oblíbené Včeloviny, budou v prodeji i v následujících dnech,“ říká Jiří Krčmář, který provozuje budějckou Žižkárnu.

Z trhů podle něho nezmizí ani stánky s občerstvením. „V provozu zůstanou i gastrostánky, kde budou k dostání trdelníky, vafle, langoše a podobně, samozřejmě v uzavřených obalech. To samé platí i pro nealkoholické nápoje,“ dodal.  

Zároveň bude v celém areálu bývalé kasárny platit zákaz konzumace zakoupených produktů. „Nebereme nařízení vlády na lehkou váhu, proto na jeho dodržování bude dohlížet sjednaná bezpečnostní služba. Návštěvníky prosíme, aby opatření respektovali a byli ohleduplní vůči sobě i ostatním,“ uzavřel Krčmář.

Reakce na minulý týden

Nová opatření proti šíření koronaviru oznámil ministr zdravotnictví na pondělní tiskové konferenci. Podle jeho slov jde o reakci na události minulého týdne. „Skóre, které se zvýšilo na 60, není zatím odrazem rozvolnění z minulého týdne. Jedná se o odraz toho, že v posledních sedmi až deseti dnech jsme začali brát opatření ve stupni čtyři na lehkou váhu,“ vysvětlil na tiskové konferenci ministr. Jednalo se podle něj především o zneužívání výdejových okének, která byla ve stupni čtyři spolu s dovážkou jedinou možností, jak si v restauraci koupit jídlo.

„Výdejová okénka budou od středy zavírat ve stejný čas jako restaurace (pozn. red.: ve 20:00). Ani přes den pak přes ně nelze prodávat alkohol ven z restaurace. I když byl zákaz prodeje a konzumace na místě, některé restaurace prodávaly alkohol přes den a večer přes okénko a následně ho lidé konzumovali třeba na trzích. Fotografií jsme viděli hodně,“ dodal Blatný v pondělí.

V tento moment zůstává otázkou, zda provozovatele trhů nepostihnou další restrikce během příštího týdne. Vláda by mohla v pondělí jednat o opětovném zpřísnění opatření proti šíření koronaviru ještě do Vánoc, pokud se epidemie bude dál zhoršovat. Podle pravidel mírnějšího třetího stupně protiepidemického systému PES se přitom republika řídí teprve týden. Obchody by i ale v případě zpřísnění na čtvrtý stupeň zůstaly podle Blatného otevřené bez ohledu na nabízený sortiment. Zpřísnění by se ale týkalo například škol, ve hře je i prodloužení vánočních prázdnin o dva dny.

Kabinet ve čtvrtek rozhodl, že nouzový stav bude v Česku platit do 23. prosince. Před svátky zřejmě znovu požádá poslance o další prodloužení.

Čtete také:

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, Žižkárna, vláda, trhy, nařízení, alkohol, Jan Blatný, restaurace, ANO 2011, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Krajská hygienická stanice, Česko, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alkohol v lahvích, trdelníky a langoše v obalech. Trhy v Žižkárně pokračují navzdory opatřením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.