Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z Plané do Soběslavi vede nový plynovod. Vznikal unikátní metodou pluhování

Nové potrubí vybudované unikátním způsobem pluhování ocelového potrubí v délce dvaceti kilometrů dodá plyn pro více než sedm tisíc zákazníků v oblasti Plané nad Lužnicí a Soběslaví. Po dvanácti letech příprav a téměř třech letech stavebních prací dokončila akci společnost E.ON Distribuce.

„Do této doby jsme zásobovali území Soběslavi, Veselí nad Lužnicí, Dolního Bukovska až Ševětína takzvaným ostrovním provozem. To znamená, že celá oblast byla zásobována zemním plynem jednou předávací stanicí v Žíšově u Veselí nad Lužnicí. V případě technické závady by se mohlo stát, že bychom zákazníkům nemohli zajistit distribuci a dodávky plynu. Novým plynovodem máme další cestu, jak plyn k odběratelům přivést,“ vysvětluje hlavní důvod stavby vedoucí správy a provozu zemního plynu společnosti E.ON Tomáš Vacek.

E.ON Distribuce je první společností v Česku, která použila při výstavbě plynovodu i speciální metodu pluhování ocelového potrubí. Ta je rychlejší, přesnější a šetrnější k životnímu prostředí než dosud hojně využívaná konvenční metoda bagrování. Z dvacetikilometrové trasy plynovodu tímto způsobem položila firma zhruba třináct kilometrů.

Už před dvanácti lety tak začal vznikat projekt nového plynového vedení, které dodávky zabezpečí. Situace byla komplikovaná hlavně kvůli jednání s množstvím vlastníků jednotlivých pozemků, přes které měl plynovod procházet. V roce 2018 se začalo s prvními stavebními pracemi, které pak pokračovaly v minulém roce a na konci toho letošního skončily. Za posledních dvanáct let se jedná o jednu z nejvýznamnějších staveb na plynovodní soustavě na jihu Čech. Vyžádala si investice ve výši 80 milionů korun.

Modernizace plynovodů se brzy dočkají například Prachatice a Dobrá Voda u Českých Budějovic. Na Českobudějovicku budou plynaři dělat i přeložky vysokotlakých plynovodů, které souvisí se stavbou D3.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto E.ON

Štítky Soběslav, Planá, E.ON, plynovod, pluhování, distribuce, Lužnice, Veselí nad Lužnicí, Česko, Ševětín, Dolní Bukovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Plané do Soběslavi vede nový plynovod. Vznikal unikátní metodou pluhování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.