Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Betlémské světlo přivážel do Českých Budějovic každoročně redaktor Českého rozhlasu se světlonošem. Letos tomu tak kvůli pandemii koronaviru nebude

Plamínek zažehnutý v Betlémě, na místě Kristova narození, patří už pevně k vánočnímu koloritu tisíců jihočeských domácností. Do krajské metropole přivážela plamínek ze sousedního Rakouska od roku 1989 dvojice světlonošů – redaktor Českého rozhlasu České Budějovice a jeho dětský pomocník. Letos se slavnostní předávání Betlémského světla v Linci kvůli pandemii koronaviru nekoná.

Z Betléma až k Dunaji

Tradice předávání Betlémského světla vznikla v Linci v roce 1986. „Tenkrát přišla do ORF taková babička s nápadem, že by se mohl v Betlémě zapálit plamínek a dovézt do Rakouska. Hledala sponzora a ORF se toho chytla. Pro nás je zajímavé, že ta paní byla odsunutá Němka, narodila se nedaleko Tachova v Čechách,“ vysvětluje Filip Černý, redaktor českobudějovického rozhlasu. Když se akce potřetí opakovala v roce 1989, Češi zrovna žili sametovou revolucí. To nadchlo zástupce ORF, kteří se nadivoko vypravili přes hranice a začali rozdávat Betlémské světlo lidem v sousední zemi. Na budějovické náměstí tehdy podle ORF přišlo pro plamínek 20 tisíc lidí, kteří mohli poprvé tímto způsobem oslavit Vánoce. Zároveň se tu k aktivitě připojil Český rozhlas České Budějovice a tak vzniklo spojení dvou veřejnoprávních médií, které stále trvá.

Odkud světlo pochází

Samotné světlo se zapaluje v Betlémě, v místě Ježíškova narození. „Je tam chrám, který má hrozně malý vchod, a uvnitř hoří věčné světlo, olejová lampa. V Rakousku vždy vyberou nějaké dítě a pošlou ho tam letecky s lucerničkou. Dítě přijde k mnichovi, který má u světla službu, a poprosí ho, jestli si může připálit svíčku,“ popisuje Filip Černý způsob, jak světlo začíná svou pouť do Evropy. Plamínek jako symbol klidu a míru poté malý světlonoš přiveze na slavnost v budově ORF v Linci, kam si pro něj přicházejí další lidé. Účastní se biskupové z Německa, Rakouska a jižních Čech, skauti, zástupci Červeného kříže nebo děti z dětských domovů. Nikdy nechybí výprava Českého rozhlasu České Budějovice. Od roku 2003 ji vede právě Filip Černý. V posledních letech používá rozhlasová výprava lucernu z dubového dřeva, vyrobenou truhlářem speciálně pro Betlémské světlo. „V ní je velký paškál – svíčka, která je velmi důležitá při křesťanských obřadech, tu na slavnosti připálíme. I my dodržujeme tradici, že by Betlémské světlo měly přivézt děti,“ dodává českobudějovický redaktor.

Rituál předání světla

Účast na slavnosti v ORF pro Filipa Černého vždy znamená, že bude mluvit německy v přímém přenosu. „V posledních letech bývá přímý televizní přenos, a protože mluvím německy, ale špatně, působím exoticky a tak si mě k mikrofonu berou jako jednoho z mála cizinců,“ vypráví s úsměvem. Přenos už ho obvykle ničím nepřekvapí. „Stalo se tradicí, že moderátor Günther Hartl mě nechává vzpomínat, jaké to bylo, když jsem byl malý kluk a přivezl jsem jako světlonoš světlo do Čech. To ale nevychází matematicky, já jsem starší, a prostě nevím, kde na to přišel. Tak mu pokaždé v přímém přenosu nějak decentně řeknu, že jsem světlonošem nebyl, ale že je to pro mě už vánoční tradice jezdit pro Betlémské světlo za rozhlas. On si to nezapamatuje a za rok se mě zase zeptá,“ směje se Filip Černý. Ze slavnosti v rakouském Linci vždy doputuje lucernička s Betlémským světlem v pozdních večerních hodinách do budovy českobudějovického rozhlasu. „Častý dotaz je, jestli nám plamínek někdy zhasl. Musím říct, že nikdy. Pouze jednou se stalo, že ho sfoukl průvan na recepci, ale my už měli naštěstí zapálenou druhou záložní lucernu,“ doplňuje Filip Černý.

Redaktor Filip Černý se světlonoši při přebírání Betlémského světla v sídle ORF v Linci.

V Budějovicích se stala ze světla tradice

Druhý den se vždy koná slavnostní předávání Betlémského světla v katedrálním kostele svatého Mikuláše v centru Českých Budějovic. Slavnost tradičně láká desítky lidí, kteří přicházejí s lucerničkami. Účastní se i zástupci budějovického biskupství, například správce katedrály Zdeněk Mareš. Ten ještě vloni tradici Betlémského světla označil za krásnou a stále
živou. „Mám nesmírnou radost, kolik lidí přichází na předávání a i v dalších dnech pro plamínek. Moc bych si přál, aby tato tradice nezevšedněla, abychom ji nebrali jako samozřejmost,“ řekl v přímém přenosu Českého rozhlasu České Budějovice.

Rok 2020 změnil i tuto tradici

Jak prorocké bylo výše uvedené vyjádření. Letos se slavnostní předávání konat nemůže. I přesto rozvezou skauti Betlémské světlo do různých koutů České republiky. Do českých Budějovic světlo dorazí v sobotu 19. prosince poledním vlakem z Brna.  A my v českobudějovickém rozhlase věříme, že příští rok se budeme moci k tradici slavnostního předávání Betlémského světla vrátit a událost vám v našem vysílání opět přiblížit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Český rozhlas

Štítky Betlémské světlo, České Budějovice, Český rozhlas, Filip Černý, tradice, pandemie covidu-19, Betlém, Linec, slavnost, Rakousko, Česko, přímý přenos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Betlémské světlo přivážel do Českých Budějovic každoročně redaktor Českého rozhlasu se světlonošem. Letos tomu tak kvůli pandemii koronaviru nebude  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.