Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na nové podobě náměstí ve Veselí pracovali tři architekti

Novou podobu Malého náměstí se rozhodli ve Veselí nad Lužnicí vyřešit formou architektonické soutěže. V té byli vyzváni tři architekti, kteří měli za úkol vyřešit havarijní stav chodníků a neutěšený stav dopravy a parkování na více jak 4000 metrech čtverečních.

Vypsání architektonické soutěže je podle starosty Veselí nad Lužnicí Víta Rady výsledkem téměř roční spolupráce s městským architektem. Na základě připraveného zadání byli v červnu 2020 vyzvány tři architektonické kanceláře, které měly připravit návrh nového Malého náměstí.

„Prostor je nyní místem pro bydlení řady občanů a zároveň komerčním prostorem s chaotickým parkováním, proto jedním z podkladů pro zadání byl dotazníkový průzkum mezi občany, kteří na Malém náměstí žijí, nebo podnikají," sdělil starosta Vít Rada.

Architektonické kanceláře A111 Jiřího Weinzettla, Skupina Marcely Steinbachové a Archimat Martina Matisky měli na zpracování návrhu tři měsíce. Poté své návrhy prezentovali před porotou, ve které zasedli kromě starosty a místostarosty i architekti Petr Hornát, Filip Landa a Miroslav Vodák.

Náklady na realizaci budou 20 milionů

„Porota měla nelehkou úlohu, protože všechny návrhy měly vysokou kvalitu o čemž svědčí i minimální rozdíly v bodovém hodnocení. Všechny mohly sloužit jako základ k dopracování projektu," potvrdil Ladislav Sýkora. Vítězem soutěže se nakonec stal atelier Archimat, který podle poroty nejlépe splnil nastavená kritéria veřejné zakázky.

Město s vítězem podepsalo smlouvu na zhotovení projektové dokumentace, která by měla být hotová na konci roku 2021. Odhadovaná výše stavebních nákladů na realizaci činí 20 milionů korun. „Realizace projektu bude závislá na dostatku finančních prostředků v obecním rozpočtu v roce 2022 či později, což se v této době velmi těžko predikuje. Svou roli může sehrát i vhodná dotace," doplnil starosta.

Ohodnoť článek

Foto archiv města

Štítky Veselí nad Lužnicí, architektonická soutěž, Malé náměstí, architekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na nové podobě náměstí ve Veselí pracovali tři architekti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.