Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Žloutenkou A onemocnělo na jihu Čech 91 lidí

Už 91 lidí onemocnělo na jihu Čech žloutenkou typu A. Kromě jednoho případu všichni nakažení souviseli s říjnovou kauzou jídelny nedaleko budějckého nádraží. Posledního nakaženého zaznamenali hygienici minulý týden.

Hygienici zaznamenali v minulém týdnu na jihu Čech dva případy onemocnění žloutenkou typu A. „Jeden, týkající se muže z Prachaticka, je spojen s klastrem v souvislosti se stravovacím zařízením u českobudějovického nádraží, u druhého případu mladšího muže  z Českobudějovicka tato souvislosti prokázána nebyla a případ dále šetříme,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru KHS Jitka Luňáčková.

Počty nakažených podle ní slábnou, nelze ale vyloučit, že se objeví nové. „Předpokládáme, že by to mohlo být ještě do půlky ledna," uvedla Luňáčková.

Žloutenka typu A, které se jinak říká také nemoc špinavých rukou, se projevuje zbarvením kůže a bělma očí do žluta, tmavou močí, světlou stolicí a nevolnostmi. Nakažení musí dodržovat klidový režim a užívat přípravky proti nevolnosti nebo průjmu. Infekce nezanechává žádné trvalé následky.

„Nejohroženější skupinu tvoří lidé s přidruženými chorobami a oslabenou imunitou - u nich se může jednat o život ohrožující nebo dlouhodobě probíhající nákazu se všemi důsledky," řekl infektolog Pavel Kosina.

Prevencí proti žloutence A je očkování. „Vakcína v naprosté většině chrání omezenou dobu již po první dávce, obvykle již 14 dní po aplikaci. Vzhledem k inkubační době hepatitidy lze z tohoto důvodu využít očkování i krátce po samotné expozici onemocnění," uvedl Kosina. Podle něj může očkování ochránit člověka před nákazou až 25 let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky žloutenka, hepatitida A, České Budějovice, Česko, nemoc, očkování, okres České Budějovice, okres Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žloutenkou A onemocnělo na jihu Čech 91 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.