Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Konjukce Jupiteru se Saturnem a soutěž astronomických rozměrů

Nebeská tělesa nám letos v předvánočním čase přichystala jedno neobvyklé a krásné představení. Blízké setkání dvou největších planet Jupiteru a Saturnu na večerní obloze v pondělí 21. prosince 2020. Pro tuto příležitost připravila budějovická hvězdárna zajímavou soutěž.

Významný úkaz

Po celý prosinec můžeme hned po západu Slunce, nízko nad jihozápadním obzorem, sledovat dva nápadné zářící body – obří plynné planety Jupiter a Saturn, přičemž Jupiter je z daného páru tou jasnější. Den za dnem se k sobě zvolna přibližují a to až do 21. prosince, kdy téměř splynou v jednu „hvězdu“. Něco podobného se naposledy událo v roce 1623 a znovu se zopakuje až za šedesát let, v roce 2080!

„Ono přiblížení se odborně nazývá konjunkce a dochází k ní jednou za zhruba dvacet let,“ uvádí Jana Tichá, ředitelka budějovické hvězdárny. „Většinou ovšem bývají obě planety na pozemské obloze od sebe o dost dál. Letos se však přiblíží na pouhých 6 úhlových minut, tedy jednu pětinu průměru měsíčního úplňku," dodává. K pozorování není nutný žádný dalekohled, důležitější je volný výhled k jihozápadnímu obzoru a samozřejmě jasná obloha. Jupiter a Saturn budou vidět jako jedna splývající jasná "hvězda" pouhým okem. „Pokud nějaký dalekohled máte, určitě se na planety podívejte i s ním. Bude to stát za to,“ dodává Jana Tichá.

Proč se jedná o tak vzácný astronomický úkaz

Jupiter oběhne Slunce jednou za 11,86 pozemského roku, Saturn se pohybuje ve větší vzdálenosti, takže jeho „rok“ trvá 29,65 let. Zhruba jednou za dvě desetiletí se proto na pozemské obloze sejdou blízko sebe. A někdy dokonce výjimečně blízko sebe! Samozřejmě pouze díky perspektivě, Jupiter od nás bude ve vzdálenosti 762 milionů kilometrů, Saturn asi dvakrát dále.

Obě planety si budou úhlově nejblíže právě v pondělí 21. prosince. Bude-li jasno, na nic nečekejte! Půl hodiny po západu Slunce, kolem 16:30, je hledejte nízko nad jihozápadním obzorem. Planety zapadají už v 18:30, takže pohled z místa, odkud je dobrý výhled až ke vzdálenému horizontu, bude velkou výhodou. V každém případě je třeba si vybrat místo s nerušeným pohledem k jihozápadnímu obzoru, tedy bez stínění domy, stromy či kopci. Namíříte-li na Jupiter se Saturnem dalekohled s velkým zorným polem, zahlédnete v něm obě planety najednou. A s nimi i čtyři Jupiterovy největší měsíce Io, Europu, Ganymed a Kalisto, ve větších přístrojích dokonce i Saturnův prstenec a největší měsíc této planety - Titan.

Zapojte se do soutěže odesláním emailu obsahujícím čtyři konkrétní slova, která jsou uvedena jako indicie na čtyřech billboardech Hvězdárny a planetária ČB, týkajících se konjunkce Jupitera & Saturnu 2020 a nacházejících se na různých místech na území Českých Budějovic a to na adresu soutez@hvezdarnacb.cz od 15.12.2020 do 31.12.2020.

Nemusíme čekat až do 21. prosince

Už o týden dříve k sobě budou na nebi blíže než jeden úhlový stupeň, tj. dva měsíční úplňky. Ve čtvrtek 17. prosince se v jejich blízkosti ocitne i úzký srpek dorůstajícího Měsíce. Zajímavé to bude i den po nejtěsnějším setkání, tedy 22. prosince, kdy je spatříme v téměř totožné úhlové výšce nad obzorem. To už se ale od sebe budou pomalu vzdalovat.

Hvězdárna České Budějovice

Bude-li jasno, bude konjunkce viditelná ze všech míst s dobrým výhledem na jihozápadní obzor. Poloha českobudějovické hvězdárny pozorování tohoto úkazu neumožňuje, neboť zde stíní vzrostlé stromy. Z tohoto důvodu pro vás připravila mimořádnou soutěž astronomických rozměrů s hodnotnými cenami!

Jak souvisí tato knjukce s hvězdou betlémskou

Hvězda betlémská je nebeský úkaz zmiňovaný v souvislosti s narozením Ježíše Krista v Evangeliu podle Matouše. V příběhu Hvězda vedla mudrce (krále) k nově narozenému Ježíškovi. Přestože se o to odborníci snaží již čtyři století, nepodařilo se jim doposud ztotožnit biblickou Hvězdu s reálným astronomickým objektem, jako je kometa či supernova. Pravděpodobně to ani není možné, neboť Bible je knihou víry, není přesnou historickou kronikou a jednotlivé zmínky, dle kterých by bylo možné přesně datovat Ježíšovo narození, si navzájem protiřečí. V příběhu o Hvězdě se zřejmě odráží řada nápadných nebeských úkazů, pozorovatelných na obloze před přelomem letopočtu, stejně jako literární odkazy ze Starého zákona o příchodu Mesiáše. Jedním z oněch nápadných nebeských úkazů, který se udál v roce 7 př. n. l., byla třikrát opakovaná konjunkce tj. blízké setkání planet Jupiteru a Saturnu v Rybách. A v podstatě stejný úkaz bude možné spatřit letos těsně před Vánoci, v pondělí 21. prosince 2020 večer nad jihozápadním obzorem.

Konjunkci Jupiteru a Saturnu dává do souvislosti s pátráním po pravém datu narození Krista poprvé počátkem 17. století významný renesanční astronom Johannes Kepler s tím, že opakované setkání dvou největších planet zrodilo onu "zázračnou" Hvězdu ukazující k Betlému. Často se setkáme s "astrologickým" výkladem situace ve smyslu Jupitera jako královské planety, Saturnu jako židovské planety a znamení Ryb symbolizujícího tehdejší Palestinu. Tato interpretace však ve skutečnosti pochází až z doby pozdější a ignoruje fakt, že vznikající křesťanské společenství ani původní židovské náboženství nebylo příznivcem pohanské astrologie…

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky planetárium, hvězdárna, konjukce, Jupiter, Saturn, soutěž, hvězda, České Budějovice, Jana Tichá, Bible, Ježíš Kristus, Johannes Kepler

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konjukce Jupiteru se Saturnem a soutěž astronomických rozměrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.