Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Krumlovský soud zrušil předběžné opatření. Zraněná dívka bez tetanovky do nemocnice nemusí

Desetiletá dívka, kterou před několika týdny zranil kůň, a kterou odmítla její matka nechat naočkovat proti tetanu, podstoupit vyšetření v nemocnici nemusí. Rozhodl o tom českokrumlovský soud, který zrušil dříve vydané předběžné opatření. Dívku minulý týden prohlédla dětská lékařka a podle matky nemá její dcera žádné zdravotní problémy. O případu informovala Česká televize.

Vše začalo zraněním desetileté dívky, kterou kopl kůň. Dívce způsobil zranění na hlavě, se kterým byla i s matkou převezena do nemocnice. Zde byla zraněná dívka ošetřena a měla být naočkována proti tetanu. To ale její matka odmítla. „Je to proti mému bytostnému přesvědčení a pro mě se to rovná vraždě. Dělali tam na mě nátlak, paní doktorka se mnou řešila, že se to očkování musí dát za každou cenu,“ popsala před několika týdny pro Českou televizi matka Silvie Gogolicynová.

Dítě nechala matka minulý týden prohlédnout u praktického lékaře. Podlé lékařské zprávy je v dobrém celkovém stavu a nemá žádné neurologické příznaky. I přesto, že dle soudu je dítě nadále v ohrožení života, vydané předběžné opatření, které nařizovalo, aby byla dívka ošetřena v nemocnici, bylo zrušeno. Důvodem byla právě péče u jiného lékaře.

Jde o šikanu vůči matce, tvrdí advokátka

Advokátka rodiny Zuzana Candigliota uvedl, že zrušením předběžného opatření ale případ nekončí. Soud před týdnem zahájil řízení o preventivní, výchovných a sankčních opatřeních, v němž se bude zabývat péčí rodičů o dívku. „Pokud se tímto řízením soud snaží vynutit si očkování nezletilé proti tetanu jako preventivní zákrok do budoucna, jde o zcela zbytečné řízení, protože vynucovat očkování proti svědomí rodiče a proti vůli samotného dítěte, které je již schopno se s ohledem na svůj věk vyjádřit, nelze," řekla advokátka.

Dodala, že vedení řízení nelze vnímat jinak než jako šikanu vůči matce, která si dovolila nerespektovat předběžné opatření soudu. „V případě ostatních desetitisíců rodičů neočkovaných dětí podle ní žádné takové řízení zahájováno není," dodala Candigliota.

K Ústavnímu soudu putuje stížnost matky, která po kopnutí koněm nenechala naočkovat dceru

Advokátka matky, která odmítla nechat svou desetiletou dceru naočkovat proti tetanu po zranění koněm, už podala stížnost k Ústavnímu soudu. Důvodem je českokrumlovským soudem nařízené předběžné opatření, podle něhož musí dívka podstoupit vyšetření...

Podle mluvčího českokrumlovského soudu Jana Montaga jsou ale zmiňovaná opatření nařizována automaticky s předběžným opatřením. „Jde o to, aby se zjistilo, zda nedošlo k zanedbání péče. Nejedná se tedy o žádnou šikanu, je to běžný proces," řekl Montag.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky očkování, tetanus, kauza, Jihočeský kraj, zranění, dívka, předběžné opatření, nemocnice, Česká televize, Zuzana Candigliota

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlovský soud zrušil předběžné opatření. Zraněná dívka bez tetanovky do nemocnice nemusí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.