Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Většina jihočeských měst od ledna zvýší ceny za služby

Většina větších jihočeských měst zvýší od ledna ceny jen některých veřejných služeb, a to zpravidla o jednotky procent. Výjimkou jsou třeba Strakonice, které obyvatelům zrušily poplatek za svoz komunálního odpadu, snížily cenu za teplo a naopak zvedly nájemné v bytech o čtvrtinu na 80 Kč za metr čtvereční.

Strakonice zrušily k 1. lednu obyvatelům poplatek za odpad. Město tím přijde o 5,5 milionu korun. Nyní obyvatelé města platili ročně 260 korun. Toto hnutí před komunálními volbami slibovalo, že poplatek zruší. "Sliby se mají plnit. Ty peníze zůstanou lidem," řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost).

Asi o stokorunu víc ročně tam zaplatí lidé za vodné a stočné. Cena tepla za gigajoule ve městě klesne o dvě procenta, rodina ušetří 450 až 550 Kč.

České Budějovice zvýší o dvě procenta cenu tepla na 641 Kč za gigajoule. Nájemné se v jihočeské metropoli zdraží od ledna pouze o inflaci. Za teplo zaplatí více také lidé v Písku. Od ledna bude stát gigajoule 679 Kč, což je přibližně o 20 korun více než nyní.

V Táboře díky změně vlastníka teplárny klesne od ledna cena tepla ze 713 Kč na 673,30 Kč za gigajoule. Město začne od nového roku zvyšovat nájemné v řadě obecních bytů. Výhledově se chce dostat na úroveň 60 až 65 Kč za metr čtvereční. Nyní někteří nájemníci platí méně než polovinu z této částky.

Vodné a stočné zdraží v Českém Krumlově o 12,9 Kč za metr krychlový. Vodné bude stát 37,2 koruny, stočné 44,5 Kč za metr krychlový. Město zvedlo i poplatek z pobytu, z 21 na 30 korun na noc.

Jediný poplatek mění Prachatice, a to cenu vodného a stočného, o inflaci, tedy o 1,45 Kč za metr krychlový na 72,65 Kč za metr krychlový. Část opozice chtěla zvýšit ubytovací poplatek ze dvou na dvacet korun, návrh neprošel.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, byty, voda, teplo, odpady, MHD, peníze, Jihočeský, 2021, poplatek, Strakonice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, České Budějovice, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina jihočeských měst od ledna zvýší ceny za služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.