Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pyrotechnika nepatří mezi zboží, které chceme nabízet, shoduje se čím dál více prodejců. V některých regálech úplně chybí

Ochrana zvířat a životního prostředí i eliminace úrazů, které může způsobit neodborná manipulace. To jsou důvody, proč někteří prodejci ustupují od prodeje pyrotechniky ve svých obchodech. Příkladem za všechny je společnost Hornbach, která letos svým zákazníkům nenabídla žádnou zábavní pyrotechniku.

„Sortiment našich marketů stále revidujeme, mimo jiné s ohledem na koncept dlouhodobé udržitelnosti. S našimi zákazníky vedeme dialog a jsme otevřeni iniciativám a návrhům na změny. Problematikou prodeje zábavní pyrotechniky jsme se zabývali a učinili jasné rozhodnutí. Zábavní pyrotechnika nepatří mezi zboží, které chceme našim zákazníkům nabízet,“ komentoval rozhodnutí společnosti Hornbach David Kolář, marketingový ředitel pro Českou republiku a Slovensko.

Naopak Penny Market ve svých prodejnách nabídne jedenáct produktů s označením "tišší pyrotechnika". Sortiment chce rozšiřovat tak, aby v blízké budoucnosti prodával jen tento typ pyrotechniky.

Prodejců s podobným smýšlením přibývá. Z podobných důvodů ustupují od ohňostrojů také některá města. Používání pyrotechniky upravují vyhlášky měst a obcí. Například pražští zastupitelé v listopadu schválili novelu vyhlášky o jejím používání na Silvestra a Nový rok. Zakázáno bude v památkové rezervaci, přírodních parcích a chráněných územích, okolo vodních toků a na ostrovech, přehradách a hrázích, v okolí trojské zoo a u domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních zařízení. Město dosud regulovalo pouze pořádání ohňostrojů.

„Zábavní pyrotechnika způsobuje zvířatům – ať už divokým či domácím – svým hlukem obrovské utrpení. A je nebezpečná i člověku. Nejen neopatrným zacházením, ale i extrémně jedovatými zplodinami, které uvolňuje do ovzduší. Zápach a hluk, který zábavní pyrotechnika ve velkém produkuje, do 21. století opravdu nepatří. Jsme rádi, že to lidé začínají chápat,“ dodal tiskový mluvčí Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo.

Například ptáci vylekaní hlukem z ohňostrojů v panice prchají ze svého nocoviště a kvůli dezorientaci a tmě narážejí do překážek, jako jsou budovy, mosty nebo trolejové vedení.

„Tyto střety bývají smrtelné. Vědecké výzkumy prokázaly, že pořádání ohňostrojů a pyrotechnických zábav má zásadní negativní vliv na ptáky, který může působit ve vzdálenostech stovek metrů až jednotek kilometrů. Pořádáním ohňostrojů lidé vystavují divoce žijící zvířata riziku, které je naprosto zbytečné. Oslava příchodu nového roku může proběhnout důstojně a vesele i bez ohňostroje, zato s vědomím sounáležitosti člověka s ostatními živými tvory,“ doplnila mluvčí České ornitologické společnosti Věra Sychrová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky pyrotechnika, Silvestr, ohňostroj, Hornbach, Penny Market, zábavní pyrotechnika, Česko, Slovensko, Česká společnost ornitologická, Český svaz ochránců přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pyrotechnika nepatří mezi zboží, které chceme nabízet, shoduje se čím dál více prodejců. V některých regálech úplně chybí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.