Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Krevetové špízy obsahovaly vysoké množství antibiotik. Veterináři nařídili stažení z prodeje

V České republice se prodávaly vietnamské krevetové špízy, které podle Státní veterinární správy obsahovaly nadlimitní množství antibiotik. Produkt byl kvůli tomu ihned stažen z prodeje. Podle veterinářů je ale mohou mít někteří lidé už zakoupené doma.

Vietnamské krevetové špízy prodával podle Státní veterinární správy obchodní řetězec Globus. „V krevetových špízech bylo detekováno nadlimitní množství antibiotik, konkrétně se jednalo o oxytetracyklin. Česká republika obdržela oficiální informaci o přítomnosti výrobku na jejím trhu prostřednictvím Systému rychlého varování (RASFF) z Německa, kde se produkt také prodával,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Veterináři proto nařídili okamžité stažení výrobku z prodeje.

Od května se v České republice prodalo celkem 1120 kilogramů uvedených zmražených špízů. Vzhledem k tomu, že produkt má vysokou trvanlivost, je možné, že je mají lidé ještě doma v mrazáku. „V takovém případě by jej určitě neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě, kde jej zakoupili,“ uvedl Vorlíček.

Po stažení zmražených výrobků bude všechno vadné zboží zlikvidováno, případně bude vráceno německému dodavateli. Oxytetracyklin, který byl ve výrobku nalezen, se používá při léčbě bakteriálních infekcí zvířat. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SVS

Štítky Státní veterinární správa, krevetové špízy, antibiotika, Česko, antibiotikum, Státní veterinární správa České republiky, Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva, Globus, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krevetové špízy obsahovaly vysoké množství antibiotik. Veterináři nařídili stažení z prodeje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.