Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kde nenakupovat? Inspekce přišla s aplikací, která vás upozorní na pochybný web

Tisíc položek překročil před Vánoci seznam rizikových webů, který už pátým rokem vede Česká obchodní inspekce. V něm jsou uvedeny internetové stránky, které jsou zpravidla anonymní, či dokonce podvodné, a je lepší se jim vyhnout. Inspekce teď uživatelům internetu nabízí doplněk prohlížečů, který automaticky na návštěvu takového webu upozorní.

„Česká obchodní inspekce nemá zákonnou pravomoc rizikové či podvodné weby přímo zablokovat, může však pokutovat provozovatele pro porušení zákonů v dozorové kompetenci ČOI. Provozovatelé těchto rizikových webů jsou zpravidla anonymní nejen pro spotřebitele, ale i pro Českou obchodní inspekci, a tím hrubě porušují právní předpisy, navíc dle spotřebitelů často zboží ani nedodají. Takoví se pak ocitnou na našem seznamu rizikových webů, před kterými varujeme,“ říká ústřední ředitel inspekce Mojmír Bezecný.

Celý seznam najdete na webu rizikove.cz. Data z něho přebírá například vyhledávač Seznam.cz a antivirový gigant ESET. Nově je k dispozici také aplikace jako doplněk do nejpoužívanějších prohlížečů.

„Vytvoření doplňků pro spotřebitele považuji za smysluplné a efektivní využití mých zkušeností. Jsem rád za každého, kdo tento doplněk využívá. Má aplikace denně aktualizuje databázi rizikových webů podle dat České obchodní inspekce, je zdarma, bez reklam, a tak to i zůstane,“ potvrzuje Jiří Kuba, bývalý student Univerzity Hradec Králové, autor doplňků pro prohlížeče Chrome a Firefox. 

A jak to funguje? Doplněk do prohlížečů pozná, že jste vstoupili na rizikový web, který již Česká obchodní inspekce zná a varuje před ním. Místo obsahu stránky vám zobrazí varování, že se chystáte vstoupit na rizikový web. Poté je jen na vás, zda budete v návštěvě pochybné stránky pokračovat.

Rady ČOI při nákupech na internetu

- Vyhněte se anonymním stránkám.
- Pozor i na stránky nabízející až zázračné, či extrémně levné zboží.
- Pozor na nákup od prodejců ze „třetích zemí“.
- Plaťte raději kartou, nebo alespoň na dobírku.
- Existují i tzv. „nákupní galerie“, někdy je těžko rozeznáte od běžného e-shopu.
- Recenze hodně prozradí, zajímejte se o ně.
- Pokud zboží nedorazí, při platbě kartou oslovte svoji banku a využijte „chargeback“.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky ČOI, aplikace, web, e-shop, podvod, Česká obchodní inspekce, Vánoce, spotřebitel, ESET, Univerzita Hradec Králové, Mozilla Firefox, Google Chrome

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kde nenakupovat? Inspekce přišla s aplikací, která vás upozorní na pochybný web  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.