Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějovický Bosch zvedne platy o tři procenta, E.ON o pět procent

Jihočeské firmy většinou zvýší příští rok platy o tři až šest procent. Přidávají i motivační bonusy. Třeba budějovický Bosch zvedne mzdy o tři procenta a ještě letos vyplatil mimořádnou odměnu, společnost E.ON navýší výdělky o pět procent a zvedla i hodnotu stravenek. Některé firmy budou růst mezd řešit až zkraje roku 2021. Vyplývá to z informací, které poskytli zástupci odborů a firem.

"Firmy zvyšují mzdy od Nového roku, rozpětí je mezi třemi až šesti procenty. Společnosti, které jsou ještě opatrné, budou tuto otázku řešit začátkem roku. Zatím nemám zprávy, že by někdo přidat nechtěl, spíš vyčkávají. Navyšují se i motivační bonusy pro zaměstnance," řekla vedoucí regionálního pracoviště odborového svazu Kovo Pavlína Jirková.

Budějovická firma Robert Bosch ze skupiny největšího výrobce komponentů do aut, jež zaměstnává 3800 lidí, zvedne platy v roce 2021 o tři procenta a zároveň vyplatila letos mimořádnou odměnu. "V dělnických profesích deset tisíc korun za obtížné druhé pololetí," řekl mluvčí Bosch Group Pavel Roman. Letošní průměrná mzda ve skupině byla 41 500 korun.

Energetická firma E.ON se 3500 zaměstnanci uzavřela nové kolektivní smlouvy na roky 2021 až 2023. Tarifní platy stoupnu od ledna v průměru o pět procent. "Zvyšujeme též motivační složku mzdy zaměstnance podle jeho výkonnosti," řekla mluvčí E.ON Martina Slavíková. Pracovníci získají i větší částku na penzijní připojištění, firma zvýšila i hodnotu stravenek.

Tesla Blatná přidá šest procent, krumlovský Schwan Cosmetiscs v průměru 5,5 procenta. Head Sport v Českých Budějovicích zvýší mzdy o 3,5 procenta. "Písecký ERT přidává dva bonusy pro dělnické pozice, tam je to 2500 korun pro zaměstnance," řekla Jirková.

Ve firmě Viscofan CZ, která vyrábí umělá střívka pro potravinářský průmysl a zaměstnává 650 lidí, porostou platy příští dva roky vždy o dvě procenta. "Za posledních pět let stouply téměř o dvacet procent," řekl jednatel Miloslav Kamiš. Podnik také zvýší peníze ve fondu na ochranu zdraví, následující dva roky vždy o dva miliony Kč. Dosud dával do fondu ročně milion. Dělníci berou ve Viscofanu po zaučení okolo 28 tisíc korun.

Dopravní podnik Českých Budějovic se 412 zaměstnanci neplánuje platy zvyšovat, řekl ředitel podniku Slavoj Dolejš. Letos v lednu přidával tři procenta. Průměrná mzda bez platů vedení byla letos 30 105 korun. Budvar, kde pracuje 670 lidí, zvedá mzdy každý rok od 1. dubna, jednání s odbory pokračují i ve firmě Silon v Plané nad Lužnicí se 450 zaměstnanci.

Největší česká mlékárna Madeta s 1500 zaměstnanci platy zvýší. Jak a o kolik, rozhodne na přelomu prvního a druhého čtvrtletí, podle ekonomické situace, sdělil personální ředitel Madety Pavel Buryánek.

Ve firmě Rohde & Schwarz, která ve Vimperku vyrábí komunikační a měřicí zařízení a zaměstnává přes 800 lidí, mění mzdy vždy od 1. července. Platí kolektivní smlouva uzavřená pro období 2019 až 2022, jež zaručuje pravidelný růst. Naposled stouply tarifní platy o šest procent, příští rok to bude podobné, jak řekla Miloslava Hanzlíková z marketingu firmy. Průměrná mzda v závodě je kolem 36 tisíc korun.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto E.ON

Štítky ČR, zaměstnanost, mzdy, odbory, firmy, Jihočeský, mzda, Robert Bosch GmbH, E.ON, průměrná mzda, Madeta, Pavel Roman, České Budějovice, Tesla Motors, Budějovický Budvar, VISCOFAN CZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

René Mügl

Měli jste se zeptat v Teplárne. Přidají 0% ????????

Středa, 30. prosince 2020, 14:53Odpovědět

Budějovický Bosch zvedne platy o tři procenta, E.ON o pět procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.