Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ve Veselí nad Lužnicí je střední škola, která má mimo jiné vlastní minipivovar či minimlékárnu. Zve na on-line Den otevřených dveří

PR článek

Minipivovar ve škole? Místnosti plné hadů, pavouků či rybiček? Střední odborná škola ekologická a potravinářská Veselí nad Lužnicí je pro mnoho mladých lidí velmi přitažlivá. Pojďme si ji blíže představit s ředitelem Ladislavem Honsou.

V pátek 15. ledna se uskuteční Den otevřených dveří on-line. Jak bude vypadat?
Všem zájemcům budou u kamer k dispozici naši učitelé, vychovatelky domova mládeže i vedení školy. Rádi budeme přes Microsoft Teams odpovídat na dotazy. Na webu máme také virtuální prohlídku školy. Je to maximum, které můžeme udělat, když se tradiční Den otevřených dveří nemůže uskutečnit. Akce proběhne od 15 do 18 hodin. Veškeré info je na našich webových stránkách.

Vzhledem k zaměření vaší školy si troufám tvrdit, že jste nadregionální záležitostí. Mám pravdu? Z jakých koutů republiky máte žáky?
Převážná většina je z jižních Čech, ale máme tu i část z Vysočiny, ze střední či západních Čech… Opravdu nás vyhledávají žáci z různých regionů, což je způsobeno naší nabídkou. V oblasti potravinářství (obory Analýza potravin a Technologie potravin) jsme v Jihočeském kraji jedineční. Stejně tak jsou pro nás ale důležité obory Přírodovědné lyceum a Ekologie a životní prostředí. Jenom pro zajímavost – přímo ve škole chováme různé cizokrajné sladkovodní a mořské ryby, hady, ještěrky, chameleony, sklípkany, varana…

… a také máte ve škole minipivovar, což může leckoho překvapit.
V oboru Technologie potravin se specializujeme na pivovarnictví a mlékárenství. V našem školním minipivovaru vyrábíme různé druhy piv. Jedná se o přípravu studentů na pozici sládků. Školní minimlékárnu máme v a.s. Madeta, závod Planá nad Lužnicí. Žáci se v ní v rámci praktického cvičení učí vyrábět jogurty, sýry, zakysané výrobky, máslo… O naše absolventy má především zájem Madeta, která má sídlo v Českých Budějovicích a výrobní závody v Plané nad Lužnicí, Jindřichově Hradci, Českém Krumlově a Pelhřimově. Dnes jsou také různé zemědělské farmy, jež mají minimlékárny, do kterých shání odborníky. A těmi naši absolventi jsou!

Co se například učí v rámci minipivovaru?
Učí se především vařit různé druhy piv, v posledním ročníku pak zejména senzorickou analýzu – chuť, hořkost, barvu, vůni, pitelnost piva, zároveň ho hodnotí z mikrobiologického či chemického hlediska…

Může vaše pivo ochutnat i veřejnost?
Máme povolený jeho prodej, takže je možné si u nás pivo objednat. Náš základní sortiment tvoří Blatské výčepní (10°), Blatský ležák světlý (12°), Blatský ležák tmavý (12°)
a Blatský švihák (speciál, 14°). Dále vyrábíme Blatské pšeničné, Blatskou IPU nebo APU, různé speciály, ochucená piva, Blatské nealko. Spolupracujeme s jednou místní restaurací, která dělá speciální akce, kdy naše pivo nabízí. Ochutnat se také dá při Dnech otevřených dveří nebo na burzách škol. Naším cílem ale není nějaká větší distribuce, minipivovar je od toho, aby se v něm žáci učili.

Jaké je nejčastější uplatnění vašich absolventů? Pokračují na vysokých školách?
Velké procento skutečně pokračuje na vysokých školách. Máme v tomto vysokou úspěšnost. Například Přírodovědné lyceum je přímo koncipováno tak, že absolventi dále pokračují ve studiu. Dá se říct, že je to alternativa pro ty, co by rádi normálně šli na gymnázium, ale jsou více přírodovědně zaměření, takže je baví biologie, chemie či ekologie na úkor například humanitních předmětů.

Pak jsou určitě zájemci, kteří by vaši školu rádi studovali, ale bojí se právě chemie. Jsou obavy opodstatněné?
Chemie se není třeba bát.  Jsme ji schopni studenty naučit od základů. Studium u nás není jen o teorii, velký důraz klademe na praxi. V laboratořích děláme různé pokusy a rozbory. Pro žáky je to hned zábavnější.

Ještě bych se na moment vrátil k Technologii potravin. Je to obor spíše pro chlapce?
Není. Máme tady mnoho děvčat. Dokonce máme absolventky, které dnes pracují na pozici sládkových.

Vím, že také pro veřejnost děláte Kurzy vaření a degustace piva…
Je to akce, která se koná minimálně jednou ročně. Zaměřena je na začátečníky i pokročilé. Lidé dostanou výklad, skripta, zkusí si uvařit pivo, a až dozraje, odvezou si ho domů. Degustace je pokročilejší, ta je pro zájemce, kteří se chtějí vyznat v chutích, chtějí poznat látky, které do piv nepatří.

Můžete zmínit nějaké zajímavé aktivity, které na škole děláte?
Třeba Den českého piva, při kterém děláme degustaci nealko piv. Přivezeme vzorky z různých pivovarů a žáci je hodnotí. Stejně tak děláme Den mléka, kdy taktéž ochutnáváme a hodnotíme. Dále mě napadá Den země, kdy se pouštíme do různých aktivit, organizujeme akce pro základní a mateřské školy, účastníme se akce Ukliďme Česko, děláme pro veřejnost rozbory vody, což rádi využívají chalupáři i lidé s rodinnými domky… Samostatnou kapitolou jsou mezinárodní ekologické projekty ve spolupráci s partnery z Rakouska, Maďarska, Polska a Slovenska. Od roku 1999 jsme jich absolvovali 22. Vždy jedna ze škol pořádá aktivity, na kterých žáci pracují v mezinárodních skupinách. Je to moc fajn. Vloni měla být organizace na nás, ale kvůli epidemiologické situaci jsme akci museli přesunout na letošní rok. Uvidíme, jestli se podaří ji uskutečnit, byl bych rád.

Jak zvládáte distanční výuku?
Musím říct, že učitelé udělali od jara velký pokrok. Ale osobní kontakt to prostě nenahradí. Vzhledem k tomu, že se hodně zaměřujeme na praxi, to pro nás není ideální stav, úplné zavření nám nesvědčí. Praktická výuka je neodmyslitelnou součástí naší školy, proto doufáme, že se co nejdříve vrátíme do běžného stavu.

Na závěr… Chystáte v letošním roce nějakou novinku?
Tou nejzásadnější je akce s názvem Snížení energetické náročnosti budovy SOŠEP Veselí nad Lužnicí, což je projekt za 12 a půl milionu korun. V březnu se bude instalovat na střeše školy fotovoltaická elektrárna, která bude vyrábět elektrický proud pro naši školu. Bude tady také bateriové úložiště, do kterého hodláme energii ukládat. Elektřinou budeme vyhřívat i zásobník na teplou vodu. Mimo to počítáme s vybudováním dvou nabíjecích stojanů pro elektromobily. Druhá část projektu je vzduchotechnická, kdy škola bude mít umělé větrání učeben s využitím rekuperace tepla.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Veselí nad Lužnicí, střední škola, den otevřených dveří, online, minipivovar, pivo, Madeta, Jihočeský kraj, Microsoft Teams, Planá nad Lužnicí, Polsko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Veselí nad Lužnicí je střední škola, která má mimo jiné vlastní minipivovar či minimlékárnu. Zve na on-line Den otevřených dveří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.