Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Rakousko zasáhlo zemětřesení. Otřesy byly cítit i na jihu Čech

Rakousko zasáhlo dnes ráno zemětřesení o síle 4,1 stupně. Epicentrum se mělo nacházet zhruba pět kilometrů od města Admont ve východních Alpách. Otřesy mohli lidé podle ředitele Geofyzikálního ústavu Akademie věd cítit i na jihu Čech.

„Ve středu 20. ledna v 8:30 našeho času došlo ve středním Rakousku k zemětřesení o síle 4,1 stupně. Ohnisko zemětřesení se nacházelo v hloubce jen několika kilometrů," uvedl ředitel Geofyzikálního ústavu Akademie věd Aleš Špičák.

Podobná zemětřesení podle něj nezpůsobují škody, ale otřesy bývají cítit i na vzdálenosti několika stovek kilometrů. „Bezprostředně po zemětřesení přišla do Geofyzikálního ústavu hlášení o pocítěných otřesech například z Českých Budějovic. Zemětřesení zaznamenaly velmi zřetelně všechny seismické stanice České regionální seismické sítě, jak je patrné z denního seismogramu stanice Kašperské Hory, která je svou polohou na jihu Čech epicentru zemětřesení relativně blízko," uvedl Špičák.

Naposledy zaznamenali Jihočeši otřesy po prosincovém zemětřesení v Chorvatsku. Tehdy dosáhlo síly 6,4 stupně a jeho epicentrum bylo hlášeno necelých padesát kilometrů od Záhřebu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto CUNI

Štítky zemětřesení, Rakousko, jižní Čechy, otřesy, Česko, Akademie věd České republiky, Alpy, Admont, Aleš Špičák, České Budějovice, Kašperské Hory, Chorvatsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakousko zasáhlo zemětřesení. Otřesy byly cítit i na jihu Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.