Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Temelíně loni zahnízdil páreček sokolů

Celkem deset sokolích párů zahnízdilo v loňském roce na výškových objektech Skupiny ČEZ. Sokolí páreček se také vůbec poprvé nastěhoval do budky na druhé nejvyšší stavbě Temelína. ČEZ spolupracuje s ornitology na záchraně vysoce ohrožených sokolů už od roku 2011. Od té doby spatřilo na ochozech komínů či chladicích věží světlo světa minimálně 95 mláďat.

„Slovo minimálně je namístě, protože než jsme díky Nadaci ČEZ mohli zakoupit fotopasti a během jejich instalace či výměny po naplnění fotkami i začít kroužkovat mladé, pozorovali jsme dění v sokolích budkách a kolem nich jen speciálními dalekohledy. Takže nám mohlo nějaké mládě uniknout,“ říká Václav Beran, výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s.  

Loni se na výškových stavbách ČEZ vylíhlo celkem jedenáct mláďat. „Jak pro lidi, tak i pro sokoly byl rok 2020 nějaký podivný. Všechny páry tokaly, samice inkubovaly a seděly na vejcích, přičemž samci jim nosili potravu. Ale jen čtyři zahnízdění s jedenácti prokázanými mláďaty lze považovat za úspěšná,“ dodává Václav Beran.  

Ideální podmínky

Podle ornitologů nabízí Temelín chráněným sokolům ideální podmínky. „Výškové stavby jsou totiž mezi těmito dravci oblíbené. Navíc díky velkému množství různých druhů ptáků má zde sokol i hodně přirozené potravy,“ vysvětlil Beran.

Sokoli pro elektrárnu problém rozhodně nepředstavují. Budka je instalována na ochozu ventilačního komína z budovy pomocných provozů. Ničemu tady nepřekáží, pouze se využil prostor, který slouží pro případné pochůzky.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto JE Temelín

Štítky sokol, Temelín, ornitolog, ČEZ, Alka Wildlife

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně loni zahnízdil páreček sokolů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.