Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Česko zasáhnou silné mrazy a sněžení. Počasí ovlivní bestie z východu

Místy až 20 centimetrů nového sněhu a namrznuté vozovky. Meteorologové vydali výstrahu před sněžením a ledovkou, která platí pro celou republiku. Počasí v následujících dnech ovlivní silné mrazy, které může mít na svědomí jev nazývaný bestie z východu.

Výstraha před vznikem ledovky platí v Jihočeském kraji až do dnešní šesté hodiny večer. Pro okres Dačice plátí dokonce varování před velmi silnou ledovkou.

Už dnes ráno se podle silničářů na řadě míst v kraji tvořilo náledí, které způsobovalo mrznoucí mrholení. „Námraza byla jen na určitých místech. Je to zrádné v tom, že řidiči mohou jet dlouho po relativně bezpečné vozovce a pak vjedou na náledí," uvedl dispečer krajské správy a údržby Jan Hausel.

Lidé by měli být při pohybu venku velmi opatrní. Starší lidé by měli procházky a cesty ven úplně omezit. Velké problémy může hlášená ledovka způsobit hlavně v dopravě. „Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“ uvedli meteorologové.

Dále varovali meteorologové před silným sněžením, díky kterému může na některých místech napadnou 7 až 15 centimetrů sněhu. Na některých místech ojediněle až 20 centimetrů. „Očekávají se komplikace při chůzi, v dopravě, zásobování apod. V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice,“ popsali meteorologové.

V dalších dnech budou podle meteorologů počasí ovlivňovat silné mrazy, které do Evropy přinese jev zvaný Bestie z východu. Pojem označuje velmi chladné počasí, které doprovází arktický vzduch. Dochází k němu poté, co se nad Skandinávií a Arktidou zvýší tlak a díky němu se rozpohybuje studený vzduch z východu a severovýchodu do západní a střední Evropy.

Důsledkem toho mohou teploty v Česku během noci podle týdenní předpovědi počasí klesnout až k minus 15 stupňům Celsia. Teploměr bude většinou ukazovat pod nulou i přes den.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky meteorologové, výstraha, počasí, Česko, mráz, ledovka, Jihočeský kraj, Dačice, Evropa, Skandinávie, střední Evropa, Arktida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko zasáhnou silné mrazy a sněžení. Počasí ovlivní bestie z východu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.