Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Podle pendlerů nepředstavují opatření Rakouska zásadní problém

Češi dojíždějící za prací do Rakouska nevnímají přísnější opatření pro vstup do země, které začne platit ve středu, jako závažnější problém. Pravidelné povinné testy na koronavirus jednou za týden považují za legitimní požadavek. Novinářům to řekla předsedkyně Asociace pendlerů ČR Zuzana Vintrová. Pro pendlery v Rakousku bude od středy kromě povinných testů nutná také on-line registrace.

"Ti lidé chtějí hlavně pracovat. Takže pokud budou muset jednou za týden na testy, neberou to jako nějakou zásadní překážku. Soudím podle reakcí pendlerů a jejich ohlasů. Důležité pro ně je, že mohou vykonávat své zaměstnání," řekla Vintrová.

Podle ní mohou menší komplikace působit registrace pro vstup do země. Řada z pendlerů je ve věku nad 50 let a nemusí být v elektronickém vyplňování potřebných formulářů tak zdatná. "V registraci vidíme malinko zbytečnou byrokracii," uvedla dnes Vintrová.

Situace na rakouských hranicích je však klidná. Dnes byl například na přechodu Dolní Dvořiště na Českokrumlovsku provoz naprosto plynulý. Hranice v obou směrech přejížděla z velké části jen nákladní vozidla. "Myslíme si, že ani nová opatření provoz na přechodech nějak výrazně nezkomplikují. Menší problémy mohou být v pondělí, kdy je doprava intenzivnější. Ale pokud nezačnou nějaké podrobnější kontroly kamionů, kolony by se tvořit neměly," řekla.

Podmínky pro pendlery se během posledních 12 měsíců několikrát změnily. Zatímco loni v únoru cestovali za prací bez omezení, v březnu se kvůli koronaviru na čas hranice prakticky zavřely. Většina pendlerů tak několik týdnů nemohla dojíždět do zaměstnání. V dubnu pak počet lidí nakažených covidem klesal. Hranice se zase otevřely a pendleři mohli cestovat do zaměstnání, i když museli při vstupu podstupovat testy. "V současnosti je ta situace pro lidi pracující v Rakousku relativně klidná. Rozhodně se nedá srovnávat s Bavorskem, které vyžaduje testy jednou za 48 hodin. Opatření z rakouské strany proto chápeme jako rozumné řešení," řekla Vintrová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Rakousko, koronavirus, zaměstnanost, Jihočeský, COVID-19, Česko, povolání, Bavorsko, Dolní Dvořiště, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle pendlerů nepředstavují opatření Rakouska zásadní problém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.