Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Veterináři objevili další ohnisko ptačí chřipky. Nákaza se potvrdila v malochovu na Strakonicku

Státní veterinární správa potvrdila čtvrté ohnisko ptačí chřipky v chovu drůbeže. Laboratorní vyšetření potvrdilo nákazu v malochovu drůbeže v obci Katovice na Strakonicku v Jihočeském kraji. Podobně jako v předchozích případech se drůbež v chovu pravděpodobně nakazila od volně žijících vodních ptáků na řece Otavě. Navíc chovatelka zajišťovala napájení drůbeže právě z nedaleké řeky.

„Chovatelka nahlásila krajské veterinární správě postupný úhyn šesti slepic. Další kusy v chovu vykazovaly klinické příznaky typické pro nákazu ptačí chřipkou. Veterinární inspektoři proto neprodleně zahájili v chovu šetření, přijali předběžná opatření a odeslali uhynulé kusy drůbeže k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha,“ potvrdil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Zbývající drůbež v chovu bude podle něho utracena.

„Tak jako v předchozích případech i okolo nového ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů,“ dodal Vorlíček.

V ČR se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137 tisíc ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. V Česku se muselo tehdy utratit 98 tisíc ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy. Teď je v Evropě podle veterinářů asi 170 ohnisek nákazy přímo v chovech.

Ohodnoť článek

Foto Yvetta Chmelová

Štítky ptačí chřipka, SVS, Strakonicko, nákaza, okres Strakonice, infekční onemocnění, ptáci, Státní veterinární správa České republiky, Katovice, Jihočeský kraj, Otava, Česko, Státní veterinární ústav Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři objevili další ohnisko ptačí chřipky. Nákaza se potvrdila v malochovu na Strakonicku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.