Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vimperk představil novou vizuální identitu. Logu dominuje písmeno „V“ připomínající otevřenou knihu

„V“ jako otevřená kniha. Tak nějak by se ve zkratce dalo představit nové logo, které bude reprezentovat jihočeský Vimperk. Právě velké písmeno „V“ dominuje nové vizuální identitě, kterou město představilo. Autorem návrhu je designér Matěj Chabera, který je držitelem ceny Czech Grand Design. Za novou vizuální identitu zaplatilo více než sedmitisícové město 200 tisíc korun.

Nové logo podle autora připomíná otevřenou knihu či pruhy hřbetů knih vystavených na polici, sport, dynamiku a pohyb. „Nápis Vimperk jako by visel na pomyslné stuze medaile, což působí jaksi vznešeně a dekorativně, ale pořád současně a minimalisticky. Logo by mělo podpořit hrdost místních a upevnit jejich vztah k místu,“ popisuje designér Matěj Chabera.

Ohraničené písmeno „V“ může evokovat „W“. I to má svůj důvod. Písmeno „W“ připomíná starý německý název města, tedy Winterberg.

Nové logo umožňuje plynule pracovat hned s několika jeho verzemi. Vedle základní univerzální verze loga je zpracována například podélná verze pro použití v online prostředí a úzkých kompozicích či slavnostní podoba pro významné události, jejíž součástí je rovněž městský znak. 

Právě městský znak, který byl v žalostném stavu po estetické i heraldické stránce a nesl stopy neodborných zásahů, by překreslen.

„V návrhu mi šlo především o symbiózu nového výrazného loga a historického městského znaku. Obě podoby mají svůj smysl, svou roli a koncept je postavený na jejich rovnováze. Městský znak bývá u nových návrhů často vynechán nebo se objevuje někde bokem. Mým cílem bylo postavit tyto dva silné symboly na jednu rovinu tak, aby se navzájem podporovaly,“ říká Matěj Chabera.

Novou vizuální identitu hodlá město implementovat v průběhu roku 2021. „Novým návrhem vizuální identity jsme nadšeni. Nepochybně přispěje k určité jednotnosti a jasné propagaci města Vimperk. Autoři projevili o naše město neobvyklý zájem. Vyžádali si veškeré strategické dokumenty a podrobně načetli historii města. Logo je opravdu krásné a funkční,” uzavírá starostka Jaroslava Martanová (STAN).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Vimperk

Štítky Vimperk, logo, manuál, vizuální identita, Matěj Chabera, kniha, Czech Grand Design, Starostové a nezávislí, design, Winterberg

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vimperk představil novou vizuální identitu. Logu dominuje písmeno „V“ připomínající otevřenou knihu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.