Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Většina podniků je podle Hospodářské komory připravena otevřít provozovny

Podle Hospodářské komory je většina podniků připravena otevřít v následujících dnech své provozovny. Měly by být ale dodržovány nadstandardní podmínky, které doporučily podnikatelské svazy. Komora dnes navíc s desítkami svazů, unií a asociací projednávala, jak nastavit pravidla, která zvýší prevence před šířením onemocnění covid-19 v otevřených provozovnách.

Podnikatelé musí podle komory sami zvážit, zda v současné situaci povolají zpět své zaměstnance a zákazníkům znovu budou poskytovat služby. Komora žádá podnikatele, aby protiepidemická opatření v provozovnách zachovali. Pomoci jim mohou metodiky a doporučení sestavené oborovými asociacemi.

Pravidla provozů jednotlivé asociace v současnosti aktualizují, aby je podniky mohly co nejdříve využít. Například Česká komora fitness vydala manuál pro provoz vnitřních sportovišť, bazénů, solárií a saun a dnes jej doplnila o další základní pravidla pro bezpečný provoz jak pro provozovatele, tak i pro zákazníky.

Program Bezpečná restaurace

Zajištění bezpečného prodejního prostředí pro své zákazníky i zaměstnance dnes garantoval i Svaz obchodu a cestovního ruchu. Základní desatero bezpečného provozu pro ubytovací zařízení a gastropodniky sestavila Asociace hotelů a restaurací. Také Český svaz pivovarů a sladoven připomněl, že už na podzim vznikl program Bezpečná restaurace, který umožní otevřít hospody a restaurace, aniž by se staly zdravotním rizikem pro své návštěvníky nebo obsluhu.

Hospodářská komora vyzvala podnikatele, aby využili všech dostupných možností, kterými můžou přispět k tomu, aby se nezvyšovaly stavy nemocných a hospitalizovaných. Vedle toho, aby důrazně vymáhali dodržování základních pravidel u zaměstnanců i na zákaznících, jako jsou rozestupy, správné nošení roušek a dezinfekce rukou, mají zvýšit dezinfekci prostor, zintenzivnit větrání a použít moderní technologie, kupříkladu na vytrasování zaměstnanců nebo vyčištění vzduchu. Rovněž mají nadále zabránit zvýšené koncentraci zákazníků.

Ukončení nouzového stavu bude mít dopady do kompenzací pro podnikatele

Hospodářská komora zároveň konstatovala, že ukončení nouzového stavu bude mít vážné dopady do kompenzací pro podnikatele. Proto vyzývá vládu, aby zahájila s podnikatelskými svazy jednání o tom, jak by měla vypadat státní podpora, kdy činnost podnikatelů bude nadále omezena třeba zákonem o ochraně zdraví.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Hospodářská komora, podniky, podnikatelé, nouzový stav, koronavirus, restaurace, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, Asociace hotelů a restaurací České republiky, Český svaz pivovarů a sladoven

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina podniků je podle Hospodářské komory připravena otevřít provozovny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.