Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na rok zmizel rozdíl mezi pracovním dnem a víkendem, říkají hygienici. Počet pracovníků se za rok mírně zvýšil

Počet pracovníků protiepidemického odboru jihočeské krajské hygienické stanice se za rok zvýšil na 28. Je to o šest více než před začátkem pandemie koronaviru. Navíc v době největšího náporu protiepidemický odbor posiluje dalších 36 zaměstnanců jihočeské hygienické stanice.

"V době největšího náporu se více než polovina všech našich zaměstnanců věnuje koronaviru přímo a další dílčím způsobem v rámci svých kompetencí," uvedla Kvetoslava Korbová, která vede krajskou hygienickou stanici. Dodala, že nejvíce případů hygienici v kraji evidovali loni na přelomu října a listopadu. Bylo to v období mezi kalendářním 43. a 45. týdnem roku. "V tu chvíli jsme měli týdenní přírůstky nových případů nad 5000," řekla Kotrbová.

Dodala, že koronavirus během posledních 12 měsíců zcela změnil režim práce krajské hygienické stanice. Na rok zmizel rozdíl mezi pracovním dnem, víkendem a svátkem a to stále trvá.

"Především první měsíce provázela společnost obrovská nejistota, obavy a nedostatek informací. Uvědomuji si zpětně, že jsem první důležitý telefonát měla třeba ráno v šest a poslední běžně po půlnoci. V hygienické službě dnes pracují převážně ženy, mají svoje rodiny, povinnosti, takže já před nimi hluboce smekám, protože veřejnost ani netuší, co musela a musí naše děvčata zvládat," řekla Kotrbová.

Podle ní hygienické stanici v Jihočeském kraji pomáhaly stovky dobrovolníků. Především šlo o práci při telefonickém trasování nákazy. "Skoro 40 dobrovolníků bylo z Jihočeského divadla, pomáhali nám tři desítky profesionálních hasičů, ale i dobrovolní hasiči z Písku, policisté, zaměstnanci společnosti Essox, dvě desítky kolegů z krajského úřadu, z České obchodní inspekce, Státního úřadu inspekce práce, Finančního úřadu a tak dále," uvedla Kotrbová.

Hygienici na jihu Čech za rok evidovali téměř 60 tisíc případů koronaviru. Více než devět stovek pacientů s covidem-19 v regionu zemřelo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČSSD Jihočeský kraj

Štítky ČR, koronavirus, hygiena, rok, Jihočeský, Krajská hygienická stanice, COVID-19, pandemie covidu-19, Inspektorát práce, Česká obchodní inspekce, Jihočeské divadlo, ESSOX, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na rok zmizel rozdíl mezi pracovním dnem a víkendem, říkají hygienici. Počet pracovníků se za rok mírně zvýšil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.