Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Led na Lipně zesílil. Využívají toho bruslaři i běžkaři

Síla ledu na lipenské přehradě dosahuje až 16 centimetrů. Díky mrazům za poslední dny narostla o třetinu až polovinu. Na řadě míst přehrady proto lidé bruslí nebo i jezdí na běžkách. Aktuální měření však potvrzuje, že síla ledu se může na přehradě výrazně lišit.

Podle Milana Mráze z Povodí Vltavy v Hůrce na Českokrumlovsku může být rozdíl v síle ledu na lipenské přehradě výrazný. „Záleží na přítoku, hloubce vody, proudech, počasí, větru nebo mísení teplé se studenou vodou," řekl Mráz. Právě v Hůrce aktuálně dosahuje led 16 centimetrů. Ovšem v místech, kde Mráz led měřil, je relativně mělko. Připustil, že stačí pár metrů a síla ledu se může změnit.

Potvrdil to pracovník z přívozu v nedaleké Horní Plané Karel Kukačka. „Na jednom místě jsem naměřil devět centimetrů a kousek dál bylo 15 centimetrů," uvedl. Kukačka jako jeden z mála ověřuje sílu ledu způsobem, že do něj vyseká sekerou díru a pak je změří. „Ostatní používají vrtačku. Jenže při vrtání nepoznáte tu skladbu ledu, protože v něm může být vzduchová díra nebo voda," řekl Kukačka.

Teploty z posledních dnů slibovaly i silnější led. V okolí lipenské přehrady bylo často kolem minus 20 stupňů Celsia. „Ale na ledě leží sníh, což je velký izolant," uvedl Mráz.

Řada lidí proto v těchto dnech využívá podmínky na lipenské přehradě k zimním sportům. Na zamrzlé hladině hrají hokej, bruslí nebo jezdí na běžkách. „Ale samozřejmě je důležité dodržovat bezpečnost. To znamená držet se poblíž břehu a neriskovat nějakým přejížděním přehrady a podobně. Pořád si musíme uvědomit, že Lipno je zaplavená řeka Vltava, která neustále proudí," uvedl Mráz.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky počasí, led Lipno, bruslaři, Vodní nádrž Lipno, běh na lyžích, přehrada, Milan Mráz, Povodí Vltavy (státní podnik), okres Český Krumlov, Horní Planá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Led na Lipně zesílil. Využívají toho bruslaři i běžkaři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.