Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zvony v kostele sv. Jana Nepomuckého bijí častěji. Vyzývají ke společné modlitbě

Po několika letech změnily zvony v kostele sv. Jana Nepomuckého intervaly, ve kterých zvoní. Důvodů je podle faráře Pavla Bicka hned několik. Hlavní myšlenkou častějšího odbíjení je ale výzva ke společně modlitbě. „Společná modlitba již v celé historii odvrátila mnohá neštěstí, a i my si dnes přejeme, aby byla odvrácena i neštěstí dnešní doby,“ vysvětluje farář kostela.

Dříve se zvony v kostele sv. Jana Nepomuckého v Českých Budějovicích spouštěly ručně a pouze před mší svatou v neděli. Nově je na nich ale instalováno automatické zapínání. „Samozřejmě to není pro to, aby zvony začaly zvonit prostě "samy", ale pro to, abychom mohli obnovit jejich původní a snad i v této nelehké době jistě důležitý a krásný význam,“ popsal farář Pavel Bicek.

Pro kostelní zvony je totiž naprosto obvyklé, že kromě odbíjení jednotlivých hodin, určují také čas k modlitbě. Podle Pavla Bicka vyzývají konkrétně ke společné modlitbě „Anděl Páně“. „Společná modlitba již v celé historii odvrátila mnohá neštěstí, a i my si dnes přejeme, aby byla odvrácena i neštěstí dnešní doby. A tak nás právě naše zvony zvou ke společné modlitbě. Dnes jistě za odvrácení pandemie a uzdravení všech nemocných. Zvuk zvonu dává všem jistotu, že se nikdo nemodlí sám, ale modlíme se spolu,“ popsal farář.

Standardně zvou zvony k modlitbě ráno, odpoledne a večer. Kvůli domům v okolí se ale farnost rozhodla, že režim trochu upraví. „Jsme si vědomi blízké zástavby a i toho, jak je obtížné obnovovat něco, co tu kdysi bylo a poté během dlouhých let upadlo v zapomnění a my si již více neuvědomujeme význam „dědictví našich předků“. Proto jsme také zatím vynechali ranní zvonění a ostatní redukovali na dvě minuty,“ vysvětlil Pavel Bicek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redakce

Štítky kostel, sv. Jan Nepomucký, zvony, České Budějovice, Jan Nepomucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvony v kostele sv. Jana Nepomuckého bijí častěji. Vyzývají ke společné modlitbě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.