Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Babiš zpochybnil návrat do škol, chce zrušit tendr na testy

V Česku je epidemická situace podle premiéra Andreje Babiše (ANO) extrémně nepříznivá, zpochybnil tak návrat maturantů a devátých ročníků do škol k začátku března. Zároveň chce, aby byla zrušena soutěž na dodávku antigenních testů do škol. Doprovází ji nejasné a kontroverzní záležitosti, řekl dnes Babiš Seznam Zprávám a České televizi (ČT).

Babiš dnes v České televizi k epidemické situaci poznamenal, že je extrémně nepříznivá. Chce také zrušit tendr na testy do škol. Ministerstvo vnitra v pátek oznámilo, že testy bude dodávat firma Tardigrad International Consulting. Podle úřadu byla společnost jediná, která splnila jak formální podmínky, tak požadavky na cenu a na schopnost dodat požadované množství testů včas.

Server Seznam Zprávy napsal, že vybraná firma podle zadávací dokumentace nesplnila podmínky soutěže. Babiš poté serveru řekl, že kolem soutěže je "tolik nejasných a kontroverzních věcí", že bude chtít, aby byla okamžitě zrušena. Poznamenal, že testy od čínského výrobce nabízejí Česku tři firmy. „A vyhrála to tato netransparentní firma, která nemá výkazy a je podivná a nemá žádnou minulost a i přesto soutěž vyhrála," řekl Babiš. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který má nákup na starosti, nechápe, proč Babiš bojuje za firmu, která se zakázku od pondělí snažila i jeho jménem nestandardně získat. „Myslel jsem, že si vše vysvětlíme v pondělí na vládě," uvedl.

S testy je spojený postupný návrat dětí do škol od začátku března. Záviset to ale podle Babiše bude na epidemické situaci. „Pokud budeme mít 20 tisíc nakažených na konci února a kapacity nemocnic budou plné, tak pro návrat všech dětí do škol osobně nejsem," dodal. Otázku bude muset vláda rozhodnout příští týden, slyšet bude chtít stanovisko ministra zdravotnictví, řekl Babiš. Nevyloučil, že se kabinet sejde kromě pondělí i mimořádně v jiný den. Na twitteru dnes také oznámil, že Česko získá 12 tisíc dávek zatím neregistrovaného léku od firmy Regeneron, který se používá k léčbě covidu. V březnu dorazí 4000 dávek, stejné množství také v dubnu a květnu.

Stoupá počet nakažených

Česká republika má za uplynulých 14 dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 977 nových případů, a je tak ve srovnání s okolními zeměmi výrazně na prvním místě. Má jich například téměř osmkrát více než Německo, které vykázalo v uplynulých 14 dnech 124 nových případů na 100 tisíc obyvatel.

Epidemie podle odborníků sílí mimo jiné kvůli britské mutaci, která je podle nich nakažlivější. Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie stouplo k dnešku na 1,19. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v tomto týdnu uvedl, že při reprodukčním čísle zhruba 1,1 bude na konci února nakažených asi 13 300 za den, při zhoršení na 1,2 pak přes 19 000 na konci měsíce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, Andrej Babiš, školství, děti, Česko, Česká televize, soutěž, ANO 2011, Ministerstvo vnitra České republiky, Tardigrad International Consulting, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Jan Hamáček, Ladislav Dušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babiš zpochybnil návrat do škol, chce zrušit tendr na testy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.