Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Firma z Plzně vyvinula a vyrábí nanomasky, stát moc zájem nemá

S nástupem epidemie koronaviru a místy až kritickým nedostatkem ochranných pomůcek vyvinula plzeňská firma WPA loni na jaře za několik týdnů ochrannou nanomasku s vysokou účinností filtrace. Do rozjetí výroby, která mohla produkovat až desítky tisíc kusů masek denně, investovala společnost přes 100 milionů korun. Zájem o masky ale není takový, v jaký firma věřila. Místo toho, aby stát podporoval české firmy a výrobce a pořídil masky s vysokou účinností a dlouhou životností, nakupuje draze jednorázové ochranné prostředky, řekl Jiří Heckel, ředitel firmy, která se primárně zaměřuje na komponenty pro letecký průmysl.

"Masky dál vyrábíme, ale stát to pořád nijak neřeší. Jediný, s kým spolupracujeme, je vnitro, ostatní to ignorují. Koncoví zákazníci berou masky ve velkém množství, prodali jsme jich desítky tisíc kusů," řekl Heckel. Firma doufala, že její nanomasky, které mají podle certifikátů účinnost vyšší než FFP3 respirátory, by mohli používat nemocnice, hasiči, police, armáda a další složky státu či pracovníci strategických firem a služeb. Zatím je ale koupily spíše soukromé nemocnice a zdravotnická zařízení, soukromé dopravní zdravotnické služby a některé firmy.

„Stát všem nasliboval hory doly a teď většinu českých výrobců ignoruje“ řekl Heckel. Masky se dvěma nádechovými filtry s nanovlákny lze osadit i výdechovým filtrem. Korpus ze vstřikolisovaného termoplastického elastomeru je antialergenní. Nekondenzuje se v něm vlhkost a také na rozdíl od jiných masek ho lze čistit dezinfekcí na bázi alkoholu. Účinnost je 99,995 procenta záchytu částic velikosti 0,1 mikrometru. Životnost korpusu se počítá na roky, filtry vydrží měsíce.

Jedna maska tak může podle Heckela nahradit minimálně stovky jednorázových respirátorů. "U nás ve firmě to lidé používají rok a ani neměnili filtry. Mají to osm hodin denně ve výrobě a nemáme jediného nakaženého," řekl. Kdyby podle něj stát dal peníze, které vynaložil na jednorázové respirátory, na trvanlivé masky, stačilo by to několikanásobně pro celou republiku.

Od prvního prototypu prošla maska více než stovkou modifikací, vyrábí se ve třech velikostech a deseti barevných variacích. WPA kvůli rozjetí výroby nakoupila technologie, stroje, pronajala výrobní halu. Výrobu filtrů a celou kompletaci masek nyní přesunuje do plzeňské věznice. Odsouzení vězni už na maskách pracovali dříve, nyní se podle Heckela spolupráce ještě posílí. Firma sama má vlastní zakázky pro letecký průmysl a potřebuje uvolnit své zaměstnance pro tyto projekty. Také prodej masek, který většinou firma zajišťovala sama, nyní víc přesune na distributory a prodejce ochranných či pracovních pomůcek.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto WPA

Štítky Plzeň, WPA, ochranné masky, maska, pandemie covidu-19, výroba, respirátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma z Plzně vyvinula a vyrábí nanomasky, stát moc zájem nemá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.