Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Byty v Táboře a Plané nad Lužnicí nebude vytápět uhlí

Firma C-Energy z Plané nad Lužnicí chce skončit s vytápěním bytů v Plané nad Lužnicí a v Táboře uhlím. Plánuje, že tím do roku 2025 sníží emise oxidu uhličitého o 92 procent. Projekt počítá s přechodem na vytápění dřevěnou biomasou a plynem.

Změna zdroje představuje roční snížení emisí oxidu uhličitého ze současných 120 tisíc tun na 11 tisíc tun. "Realizace této strategie zajistí stabilizaci cen pro odběratele tepla a čistější vzduch pro všechny obyvatele regionu," uvedl jednatel C-Energy Planá Ivo Nejdl.

Společnost působí v Plané nad Lužnicí několik let. Loni v prosinci se navíc stala stoprocentním vlastníkem táborské teplárny. Pro obyvatele Tábora díky tomu od ledna cena tepla klesla ze 713 Kč na 673,30 koru za gigajoule (GJ).

"Těší nás, že můžeme spolupracovat s takto progresivní a moderní firmou, která usiluje o výrazné snížení emisí a zlepšení ovzduší," řekl starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Firma C-Energy Planá měla v roce 2019 tržby z prodeje výrobků a služeb 427,8 milionu a zisk po zdanění 32,4 milionu Kč. Beneš dodal, že společnost navíc plánuje závod na energetické využití odpadu (ZEVO). Počítá s jeho kapacitou až 50 tisíc tun odpadu ročně, kterou využije na výrobu energie. "Pokryje spotřebu dvou třetin celoročních odběrů tepla domácností v souměstí Tábor, Sezimovo Ústí a Planá nad Lužnicí," řekl za společnost C-Energy řekl Miroslav Beneš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto C-Energy

Štítky ČR, teplo, správa, ekologie, Tábor, Planá nad Lužnicí, Lužnice, Miroslav Beneš, uhlí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byty v Táboře a Plané nad Lužnicí nebude vytápět uhlí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.