Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Testování zaměstnanců? Podle jihočeských firem je problém s nedostatkem testů na covid

Velké jihočeské firmy začaly testovat zaměstnance na koronavirus. Problémem je podle nich nedostatek testů i náklady na organizaci a likvidaci infekčního odpadu. Někteří podnikatelé testují pracovníky dlouhodobě. Podle průzkumu Hospodářské komory 70 procent oslovených firem upřednostňuje samotestování před testováním u praktického lékaře nebo ambulantních specialistů.

Společnosti nad 250 zaměstnanců měly s jejich testováním začít ve středu, dokončit ho musejí do 12. března. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka se u velkých podniků podařilo testování zahájit dobře, bez větších problémů. Díky novému opatření bude deset tisíc podniků každý týden testovat dva až 2,5 milionu pracovníků, řekl Havlíček ve středu.

"Věříme, že plošné testování pomůže, jen se obávám, že testy, které se na to mají nakupovat, nejsou příliš účinné. Problémem je také organizace testování, zvlášť ve větších firmách, které mají například stejné IČO, ale jednotlivé pobočky či výrobní závody s odlišnými počty zaměstnanců mají ve více regionech," uvedl předseda představenstva Jihočeské hospodářské komory a šéf firmy Motor Jikov Group Miroslav Dvořák.

Motor Jikov si při každém výskytu nemoci v provozu vlastním trasováním testoval možné blízké kontakty pomocí antigenních testů. Tak se podle Dvořáka povedlo zabránit tomu, aby se koronavirus v podniku se zhruba 800 zaměstnanci šířil. Firma začala testovat loni na podzim.

Dřív, než testování nařídila vláda, ho spustila i společnost Kámen a písek, jež zaměstnává přes 150 lidí. Testuje kontinuálně. "Někdy si zaměstnanci sami zařizují kontrolní testy v antigenních centrech," řekl generální ředitel firmy Otakar Veselý. Testuje se i v podniku ČR Beton Bohemia, kterou Veselý spoluvlastní a v níž je kolem 30 pracovníků.

Podle firem by měl stát zajistit, aby testů bylo dost a daly se sehnat. Rychlý výzkum Hospodářské komory ukázal, že firmy spoléhají na to, že bude na trhu antigenních testů dostatek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMB

Štítky ČR, průmysl, koronavirus, Jihočeský, COVID-19, Hospodářská komora, Karel Havlíček, Miroslav Dvořák, Motor Jikov, Jihočeská hospodářská komora, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testování zaměstnanců? Podle jihočeských firem je problém s nedostatkem testů na covid  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.