Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Město chce oživit sezónní trhy. Bude pro ně hledat nového provozovatele

Velikonoční a Podzimní trhy, které se každoročně konají na náměstí Přemysla Otakara II., projdou proměnou. Město se rozhodlo po dlouhých deseti letech vypsat výběrové řízení na nového provozovatele a zmodernizovat tak celý koncept trhů.

„Rada města schválila vypsání výběrového řízení na provozovatele sezónních trhů. Nejdříve musí být ale dána výpověď tomu stávajícímu, který je provozoval od roku 2011. Ten se samozřejmé může znovu přihlásit. Není to žádná akce proti němu. Ale ty trhy probíhají už nějakou dobu a rada města chtěla znovu definovat jejich podobu,“ vysvětlil důvod vypsání výběrového řízení náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB).

Nová kritéria

Podle Thomy by o novém provozovateli neměla rozhodnout jen cena, kterou zájemce nabídne za pronájem náměstí. Zohledněn bude také návrh celkového vzhledu trhů, ale i reference z pořádání podobných akcí. „Cena je neoddiskutovatelná. Návrh celkového vzhledu je 30 procent, ale aby se nestalo to, že nám někdo předloží obrázek, jak to bude vypadat, a na základě toho to vyhraje. Chceme, aby hrály roli i reference. Aby s pořádáním podobné akce měl daný uchazeč zkušenosti,“ popsal Thoma.

Trhy by měly probíhat vždy tři dny. Za pronájem plochy chce město účtovat minimálně 50 tisíc korun. Jde o téměř stejnou částku, kterou platil současný provozovatel. Částka za nájemné by měla uhradit náklady na kulturní program, který chce město řešit samostatně.

Obsazení, sortiment a podoba

Nový pořadatel bude muset dodržet několik dalších požadavků. Město chce, aby na trzích tvořily stánky s řemesly 20 procent, stánky s rychlým občerstvením maximálně 20 procent, potravinářské zboží také 20 procent. Zbytek bude záviset na návrhu nového provozovatele. Maximální počet stánku je sto.

Pohlídat si chce radnice také podobu stánků. „Nechceme, aby tam vzniknul naprostý pelmel všech typů stánků. Stánky by měly mít konkrétní rozměry a typ konstrukce. Například řemesla by podle rady města měla mít stánky dřevěné," popsal Thoma. 

Zákaz parkování

Podstatnou změnu chystá město v otázce parkování. Nově by na náměstí neměly po celou dobu trvání trhů parkovat auta přítomných stánkařů. „Byl to takový nešvar, kdy se nám kolem náměstí kupily dodávky. Pro trhy teď bude platit stejné omezení a pravidla pro zásobování jako pro každý potravinářský nebo gastronomický provoz v centru. Na dodržování bude dohlížet pořadatel a bude to ošetřeno případnou pokutou," popsal Thoma.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, sezónní trhy, Velikonoční trhy, Švestkové trhy, Juraj Thoma, výběrové řízení, rada obce, Náměstí Přemysla Otakara II., Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město chce oživit sezónní trhy. Bude pro ně hledat nového provozovatele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.