Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Písek chce prodat bývalou psychiatrickou léčebnu U Honzíčka

Písek chce prodat areál, který na přelomu 20. a 21. století fungoval jako psychiatrická léčebna U Honzíčka. Cena za objekt i s okolními pozemky je zatím 8,3 milionu korun. Komplex budov je šest let opuštěný a tím pádem pozvolna chátrá. Novinářům to řekla písecká místostarostka Petra Trambová (TOP 09).

Psychiatrická nemocnice se z objektu U Honzíčka, jenž se nachází na Budějovickém předměstí, v roce 2015 přestěhovala do moderního zázemí v objektu bývalých Žižkových kasáren. Město od té doby hledá řešení, jak opuštěný areál využít.

Podle Trambové je nemovitost s kapacitou zhruba 60 lůžek vhodná především pro zdravotnické zařízení nebo sociální služby. V minulosti se už někteří uchazeči na objekt ptali. "Bylo tady několik zájemců, ale nakonec nic z toho nevyšlo. Poslednímu zájemci se to ale zdálo moc velké. Před tím se zase ozvaly firmy, které realizují Alzheimer centra, ale pro ně je to zase příliš malé, takže těm se to ekonomicky nevyplácelo," uvedla.

Podle ní budovy v areálu trpí tím, že jsou opuštěné. "Pravidelně se tam nevětrá ani netopí," řekla Trambová. Město nabídku na prodej budovy zveřejnilo na realitních webech. Žádného vážného zájemce o koupi ale zatím nemá.

Objekt bývalé psychiatrické léčebny má dlouhou historii. První záznam o samotě U Honzíčka je z roku 1802. Jméno získala podle jednoho z majitelů Jana Nováka. V roce 1858 tam vznikl letní hostinec, kam chodili obyvatelé Písku na procházky. Po válce tam bylo sídlo učňů, pro které byl objekt přestavěn. Od roku 1954 bylo U Honzíčka plicní oddělení a mezi lety 1996 až 2015 psychiatrická léčebna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com / Příběhy starých píseckých domů

Štítky ČR, správa, reality, zdraví, Písek, Dům U Honzíčka, psychiatrická nemocnice, TOP 09, Alzheimer centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písek chce prodat bývalou psychiatrickou léčebnu U Honzíčka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.