Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vysedávání na předzahrádkách je konec. Kvůli shlukování lidí je radnice některým podnikům zatrhla

Velice razantním způsobem se rozhodla včera zakročit budějcká radnice proti hloučkům lidí, které se v posledních týdnech objevovaly na předzahrádkách některých provozoven v centru Budějc. Podle města docházelo k porušování platných vládních opatření, která mají zabránit šíření koronaviru. Některé podniky tak musí předzahrádky odstranit.

„Městská policie denně řeší mnoho případů porušování opatření. Lidé nenosí roušky, respirátory, posedávají v předzahrádkách, i když vládní nařízení a metodický pokyn ministerstva vnitra jasně říká, že jejich provoz není možný. Předzahrádka je součástí provozovny – restaurace, a tam je vstup veřejnosti zakázán,“ komentoval situaci primátor města Jiří Svoboda (ANO).

Restaurace a kavárny by tak měly své zboží nabízet jen skrz výdejová okénka a zákazníci by si měli zakoupené jídlo nebo pití sníst a vypít doma. Velmi často se ale shlukovali u těchto okének, což podle radnice aktuální opatření zakazují.

Situaci v centru města řešila několikrát i městská policie. Podle mluvčí Věry Školkové strážníci prováděli kontroly a řešili přestupky. „Většinou se vyřešily na místě domluvou, některé případy půjdou ale do správního řízení. Jedná se jak o jednotlivce, tak konkrétní podniky. Zde stále probíhá vyhodnocení. Přestupky musíme správnímu orgánu oznámit do 60 dní,“ uvedla mluvčí.

Radnice se proto rozhodla udělat vysedávání na předzahrádkách přítrž. „Situace se vyhrotila tak, že jsme museli přikročit i k okamžitým výpovědím restauračních předzahrádek v centru města, kde se porušovala nařízená opatření,“ řekl primátor s tím, že samozřejmě chápe frustraci lidí.

Někteří podnikatelé s rozhodnutím radnice nesouhlasí

Jedním z postižených podniků je například kavárna Café Datel. Její majitelé ale nerozumí tomu, z jakého důvodu byl „trest“ udělen i jim. „Celou zimu radnice tiše tolerovala očividné porušování vládních nařízení, například prodej/konzumaci alkoholu na veřejnosti. Po celém městě se objevily zahrádky všech typů a velikostí, včetně kompletních venkovních restaurací se střechou, mnoha stoly, venkovním prodejem i ohřívacími lampami, a město to nijak neřešilo. My měli celou dobu pouhou lavičku bez jediného stolu, nikomu jsme neprodali ani kapku alkoholu do ruky, opravdu trváme na rouškách u hostů a od začátku března jsme jako první začali všechny zaměstnance pravidelně testovat, ačkoliv nemusíme a platíme to z vlastní kapsy. Už od loňského jara dáváme zdravotníkům a záchranným složkám svačiny zdarma. A najednou jsme odsouzeni kvůli lavičce, zatímco jiná místa s mnoha stoly, alkoholem a dalšími prohřešky jsou podle radnice zřejmě v pořádku, takže žádnou výzvu nedostala,“ uvedl majitel kavárny Jan Junek.

Dodal, že si ani není vědom toho, že by u nich městská policie někdy porušování opatření řešila. „Naopak někteří strážníci nebo policisté se občas zastaví pro kávu nebo svačinu, za což jsme moc rádi, protože je to to nejmenší, čím můžeme v současné chvíli pomoct,“ řekl Junek.

Podle informací MF Dnes se měla sankce týkat dalších pěti podniků. Jde například o restauraci Solnice, kavárnu Esence nebo Plaza. Některé majitele jsme kontaktovali, k situaci se ale nechtěli vyjadřovat.

Všichni, kteří od radnice obdrželi výpověď, musí předzahrádku odstranit do tří dnů. Většina jich zmizela už během dnešního dne.

Primátor i přesto apeloval na ostatní provozovatele předzahrádek, aby svým zákazníkům nevytvářeli podmínky k jejich užívání. „Nešvejkujme a buďme ukáznění. Jen tak se můžeme dočkat zlepšení situace a běžného provozu předzahrádek. Každý z nás může svým přístupem a dodržováním opatření pomoci našim nemocnicím, lékařům a zdravotníkům. Nikdy nevíme, kdy jejich pomoc budeme sami nebo naši blízcí potřebovat,“ uzavřel primátor Svoboda.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky koronavirus, opatření, radnice, České Budějovice, podnikatelé, restaurace, kavárny, předzahrádka, Jiří Svoboda, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysedávání na předzahrádkách je konec. Kvůli shlukování lidí je radnice některým podnikům zatrhla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.