Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Před budovou Krajského úřadu Jihočeského kraje zavlála tibetská vlajka

Také před budovou Krajského úřadu Jihočeského kraje zavlála ve středu ráno tibetská vlajka. Společně ji vyvěsili první náměstek hejtmana František Talíř (KDU-ČSL) a náměstek hejtmana pro školství Pavel Klíma (TOP 09). Protičínské povstání, při němž zahynulo na 80 tisíc Tibeťanů se v České republice připomíná od roku 1996 právě vyvěšováním tibetské vlajky. Jihočeský kraj se k této symbolice připojil po dvanácti letech.

„Tibet je okupován. Čína zároveň potírá velmi tvrdě místní křesťany. Ale to není všechno. Nezapomínejme na Ujgury nebo demonstranty v Hongkongu. My tímto gestem chceme říct, že nepovažujeme takový stav za normální. Sami jsme si prožili dvě období nesvobody, tak je potřeba myslet na ty, kteří nesvobodu zažívají dnes,“ shrnul František Talíř.

Návrh na vyvěšení tibetské vlajky předložil krajské radě náměstek Pavel Klíma. „Vidím tady dvě roviny. Samozřejmě je to symbolika lidských práv, vzpomínka na tibetské povstání v roce 1959. Naposledy tady vlála tibetská vlajka za pana hejtmana Zahradníka. Chtěli jsme se, jako nová koalice, k této lidskoprávní tradici znovu přihlásit,“ dodal.

K akci Vlajka pro Tibet se letos v Česku podle sdružení Lungta připojilo asi 802 obcí, měst, městských částí nebo krajů a 114 škol. Tato akce vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a stala se jednou z nejvýznamnějších symbolických akcí vyjadřujících podporu ochrany lidských práv Tibeťanů. Připomíná 80 tisíc obětí povstání v tibetském správním centru Lhase v roce 1959. Čeští sympatizanti svobodného Tibetu se k vyvěšování vlajek poprvé připojili před pětadvaceti lety.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeský kraj

Štítky Jihočeský kraj, vlajka, Tibet, Talíř, Klíma, Tibetská vlajka, František Talíř, Pavel Klíma, Česko, TOP 09, KDU-ČSL, Čína, Hongkong

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Orkáč

Měli bychom raději vyvěsit vlajku Katalánska, které bojuje za svou samostatnost.

Pátek, 12. března 2021, 12:32Odpovědět

Před budovou Krajského úřadu Jihočeského kraje zavlála tibetská vlajka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.