Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chceme udělat život v našem kraji lepším, říkají organizátoři prvního Budějckého hackathonu

Zjistit, co trápí Budějčáky při každodenním životě a zároveň by se dalo změnit pomocí digitálních technologií. Takový je cíl nově vznikajícího Budějckého hackathonu. Projektu, jež má v plánu spojit odborníky z různých odvětví a vytvořit v Českých Budějovicích vůbec první akci svého druhu. Za nápadem stojí vývojářská a marketingová společnost Brilo Team a coworkingové centrum Pracovna R51. Jaké cíle si hackathon dává a kdo všechno se do něj může zapojit? Zeptali jsme se organizátora Tomáše Kocifaje z Brilo Teamu.

Slovo hackathon nemá původ v češtině. Vysvětlil byste prosím, co si pod tímto termínem máme představit?

Hackathon je akce, kde se sejdou desítky programátorů nebo jiných IT odborníků, kteří například během víkendu (včetně obou nocí) řeší nějaký problém, úkol nebo zkoumají nové možnosti, jenž by mohla vyřešit automatizace za lidi.

Co si dává za cíl Budějcký hackathon?

Chceme mezi širokou veřejnost v Českých Budějovicích vypustit malý výzkum, kde nám budou moci občané posílat nápady a tipy na problémy, které je tu každodenně trápí. Tyto problémy a nápady poté probereme ještě s městem, abychom zjistili, zda pro IT odborníky dokážeme v součinnosti s městem získat nějaká data, která by se při řešení problému mohla použít.

Na konci hackathonu by měli mít IT odborníci vytvořené funkční nápady na nějakou aplikaci, program, portál nebo jiné technologické řešení vybraného problému. Tyto nápady mohou být hotové a funkční nebo mohou naopak posloužit komunitě jako podklad k dalšímu zpracování a rozvoji. 

Kde se vzala myšlenka uspořádání hackathon zrovna v našem městě?

Vznikla při večeři a zajímavém rozhovoru s Kristýnou Mokráčkovou z coworkingové centra Pracovna R51. Shodli jsme se, že České Budějovice jsou skvělé město, ale chybí nám tady více aktivních IT odborníků, kteří by díky svým znalostem mohli přispět k rozvoji kraje.

Proč by různé technologické projekty měly vznikat například jen v Praze? Také u nás na jihu musí být lidé, co dokáží vytvořit něco nového, neokoukaného, progresivního, s přesahem do každodenního života všech lidí. Chceme ukázat, že i tady jsou talentované IT mozky ochotné pracovat zadarmo pro město, kde žijí. 

Kdo si bere organizaci hackathonu na bedra? Už jste v minulosti něco obdobného uspořádali? 

V Českých Budějovicích to bude úplně první hackathon. Sami jsme zatím žádný nepořádali. Celou organizaci má na starost hlavní partner hackathonu - sdílená kancelář Pracovna R51. Ta má s pořádáním akcí malého i velkého charakteru dostatečné zkušenosti. Brilo Team bude v tomto směru fungovat hlavně jako technologický partner a také poskytne své kanceláře a prostory.

Máte nějaký nejmenší možný a naopak největší vysněný cíl? Jinak řečeno, co bude první metou úspěchu a co tou poslední?

Já myslím, že to nejmenší bude, když nám aktuální situace dovolí vůbec začít. U hackathonu nejde o to, zda je tým velký nebo malý. Důležité je, aby se zde setkala ta správná skupina lidí, kterou to bude bavit, díky čemuž vytvoří něco zajímavého. 

Největší úspěch bude, když se povede realizovat opravdu dobrý nápad, jehož se například město nebo soukromý investor "chytne" a vznikne z toho projekt prospěšný pro život na jihu Čech.

Koho chcete oslovit, kdo se může zapojit?

Zapojit se může prakticky kdokoliv. Celá akce má dvě zúčastněné strany. Tou první je veřejnost: jednotlivci, spolky nebo jiné organizace, které nám pomohou identifikovat nápady a problémy k řešení. V souvislosti s tím bychom chtěli oslovit i organizace (např. město) mající přístup k datům, jež mohou výrazně napomoci výslednému projektu.

Druhou skupinou pak budou samotní účastníci hackathonu. Může jít o programátory, projektové manažery, vizionáře, grafiky, designéry čí kohokoliv, kdo rád zkoumá a vymýšlí nové věci. 

Účelem akce je, aby se při realizaci setkala skupina lidí s tou správnou chemií týmu táhnoucího za jeden provaz. Nejde přitom jen o programátory. Důležití budou také ti, co mají nápady a organizační schopnosti, postarají se o správnou atmosféru v týmu nebo jen udělají druhým kafe a zvednou jim náladu.

Máte podporu veřejných institucí, jako jsou město, kraj, stát?

V tomto směru je to velmi komplikované. Aktuálně aktivně jednáme se zástupci města. Pevně věříme, že najdeme společnou řeč v tom, jak do celé věci město aktivně zapojit.

Sama radnice vyjádřila podporu a nyní řešíme, v jakém rozsahu. Město nabízí, že by samo dodalo do celého projektu několik svých nápadů (problémů), co místní tíží. Stejně tak nabídlo přístup k některým datům - např. data ze semaforů, parkovacích zón apod.

Zároveň bychom chtěli, aby město zajistilo informování veřejnosti o možnosti sdílet problémy kraje. Pevně doufáme, že se vše povede a budějovická radnice do toho půjde s námi naplno.

Kdy a kde se hackathon odehraje?

Hackathon se bude určitě konat v našich kancelářích Brilo Team v OC IGY. Máme zde dvě patra o celkové ploše přes 300 metrů čtverečních včetně oddělených kanceláří, kuchyňky a dalších míst k sezení, debatování a diskutování. Kanceláře jsou v sedmém patře s výhledem na celé město a jsou plně klimatizované. Stejně tak místo nabízí pohodlné parkování nebo dostupnost občerstvení.

Kvůli aktuální pandemické situaci lze však nyní jen těžko říci, kdy se akce odehraje. Situace je velmi složitá a podmínky se mění každý den. Původně jsme chtěli dělat hackathon uspořádat začátkem března, ale už začátkem letošního roku nám bylo jasné, že situace kolem pandemie se příliš nezlepší. A jak je vidět, v dohledné době se ani zlepšovat nebude.

V tuto chvíli tak startujeme hlavně komunikaci směrem k veřejnosti a samotné uspořádání začne být operativní, až to celá situace dovolí. Nechceme v této nelehké době pořádat akci, kde se sejde 40 cizích lidí na jednom místě. Pevně doufám, že by se nám mohl hackathon povést na podzim letošního roku, kdy se snad podaří dostat celou koronavirovou situaci pod kontrolu. 

Online verze hackathonu nepřichází v úvahu?

Pořádat hackathon online je velmi složité. Hackathon je především o osobním kontaktu. IT pracovníci sedí u počítače celý den a chtějí se setkat a zažít nějakou zábavu s kolegy, což se virtuálně dělá opravdu špatně.

Nyní bychom hlavně chtěli vyslat do světa zprávu, že jsme tady, chystáme skvělou věc a moc rádi přivítáme každého, kdo by chtěl přiložit ruku k dílu a pomohl udělat život v našem městě a kraji lepším.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brilo Team

Štítky hackathon, České Budějovice, it, nápady, budějcký hackathon, brilo team, Pracovna R51, pracovna, projekt, programátor, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chceme udělat život v našem kraji lepším, říkají organizátoři prvního Budějckého hackathonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.