Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Pandemie výrazně zasáhla do rodinných rozpočtů. Obavy z finančních potíží má šest z deseti Jihočechů

Koronavirová pandemie se podepsala na rodinných rozpočtech řady Jihočechů. Obavy z finančních potíží má podle posledního průzkumu Poradny při finanční tísni a České spořitelny šest z deseti Jihočechů. Finanční problémy řeší většina domácností omezováním svých výdajů.

O část svých příjmů vlivem pandemie přišla zhruba třetina Jihočechů. Nejvíce tento propad zasáhl lidi ve věku čtyřiapadesát a více let. Opasky musí utahovat ale i mladší ročníky. Téměř polovina Čechů do 26 let přišla o pravidelný příjem do pěti tisíc korun.

Průzkum, který během února provedla na reprezentativním vzorku agentura Ipsos, ukazuje také alespoň částečně pozitivní fakta. Většina lidí zatím řeší své finanční potíže omezením vlastních výdajů nebo čerpáním rezervy. Jen každý šestý Jihočech řeší tíseň půjčkou.

„Lidé jsou obezřetnější. Kvůli strachu o práci nebo obavám, že ztratí část příjmů, přistupují k půjčkám opatrněji. Pokud už se rozhodnou zadlužit, řeší tím spíše zásadní problémy: jak zaplatit jídlo, nájem, opraváře na rozbitou lednici. A ne relativně zbytné věci jako je nový telefon nebo dovolená, jako tomu bylo dříve,“ popisuje ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Své dluhy zatím Češi zvládají splácet, ale mnozí opět jen díky tomu, že omezili svoje výdaje. „Podle průzkumu má se splátkami potíže necelá desetina lidí. Čtvrtina pak splátkový kalendář plní jen díky tomu, že svoje dluhy konsolidovali, tedy spojili do jednoho výhodnějšího,“ říká ředitel nezajištěných úvěrů v České spořitelně Lukáš Kulhavý.

Zároveň dodává, že pandemie ukazuje na další trend, a to masivnější zájem klientů o on-line prostředí. „Pandemie urychlila zavádění digitalizace, díky které si mohou klienti snadno vyřídit půjčku bez návštěvy pobočky,“ doplnil Kulhavý.

O jak velkou část svého průměrného měsíčního přijmu jste přišli během koronavirové pandemie?

Celkem hlasovalo36 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky finance, Jihočeský kraj, půjčka, koronavirus, pandemie, Česká spořitelna, Ipsos, rodinný rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemie výrazně zasáhla do rodinných rozpočtů. Obavy z finančních potíží má šest z deseti Jihočechů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.