Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Na jihu Čech je další ohnisko ptačí chřipky. Nakazily se slepice v malochovu

Jihočeští veterináři potvrdili v kraji další ohnisko ptačí chřipky. Onemocnění podlehla více než třetina slepic v malochovu v Blatné na Strakonicku. Veterináři zbylou drůbež utratí a vymezí pásma, kde budou muset být dodržována veterinární opatření.

O podezřelém úmrtí v neregistrovaném malochovu v Blatné na Strakonicku informoval Krajskou veterinární správu soukromý veterinář. Od víkendu zde zemřela více než třetina z 36 chovaných kusů slepic. Podle mluvčího SVS Petra Vorlíčka se v blízkosti chovu nachází rybník s volně žijícími kachnami. „Nelze proto vyloučit kontakt slepic s nimi,“ uvedl.

Veterináři objevili další ohnisko ptačí chřipky. Nákaza se potvrdila v malochovu na Strakonicku

Státní veterinární správa potvrdila čtvrté ohnisko ptačí chřipky v chovu drůbeže. Laboratorní vyšetření potvrdilo nákazu v malochovu drůbeže v obci Katovice na Strakonicku v Jihočeském kraji. Podobně jako v předchozích případech se drůbež v chovu...

Laboratorní vyšetření dnes potvrdilo, že drůbež byla nakažena virem ptačí chřipky. Veterináři proto zbývající kusy v souladu s legislativou utratí. „Krajská veterinární správa vymezí tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů a v těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření,“ uvedl Vorlíček.

Na jihu Čech se ptačí chřipka objevila už na konci ledna. Onemocnění tehdy veterináři potvrdili u labutí na Zlivickém rybníku na Písecku. Blatná na Strakonicku je třináctým letošním ohniskem onemocnění, které je nebezpečné pro ptáky, přenos na člověka nebyl dosud nikdy zaznamenán.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky ptačí chřipka, nákaza, epidemie, Státní veterinární správa, Česko, veterinární lékař, okres Strakonice, Blatná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech je další ohnisko ptačí chřipky. Nakazily se slepice v malochovu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.