Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zemřela královna českého šansonu Hana Hegerová. Bylo jí 89 let

V úterý 23. března zemřela zpěvačka Hana Hegerová. První dámě českého šansonu bylo 89 let. Hegerová se proslavila především předělávkami francouzských šansonů či písněmi Vana plná fialek či Levandulová. Zpěvačka zemřela v Nemocnici na Homolce obklopena rodinou.

Zprávu serveru iDNES.cz potvrdil Tomáš Padevět. „Zemřela obklopena rodinou v Nemocnici Na Homolce, kde byla před měsícem hospitalizována po zlomenině krčku.“

„První dáma českého šansonu“

Hana Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová-Čelková, pocházela ze Slovenska. Kariéru zahájila v Žilině jako herečka v divadle. Na přelomu 50. a 60. let vystupovala v pražském divadle Rokoko a později v Semaforu. Vystupovala také v zahraničí.

Hana Hegerová byla označována jako „první dáma českého šansonu“, samotné označení však sama příliš v lásce neměla. Nejvíce se proslavila právě šansonem, a to převzatým i původním. Její práce měla ohlas i v zahraničí, kde si vysloužila přezdívky jako „Piaf z Prahy“ nebo „Šansoniérka se slovanskou duší“.

Její zřejmě nejpopulárnější šanson Levandulová vznikl ze spolupráce se skladatelem Petrem Hapkou a textařem Michalem Horáčkem. Za album Potměšilý host, na kterém tento hit vyšel, dostala v roce 1992 od Supraphonu platinovou desku.

Svou uměleckou kariéru zpěvačka ukončila v srpnu 2011. Vzhledem ke svému zdravotnímu stavu se veřejných akcí nezúčastňovala. V dubnu 2013 byla povýšena na komandéra francouzského Řádu za zásluhy. V říjnu 2014 jí prezident České republiky Miloš Zeman udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Slovenský prezident Andrej Kiska jí v lednu 2016 udělil Řád Ľudovíta Štúra II. třídy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jovan Dezort, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky Hana Hegerová, úmrtí, kultura, první dáma, Nemocnice Na Homolce, Divadlo Semafor, Slovensko, Žilina, Miloš Zeman, Andrej Kiska, Ľudovít Štúr, Petr Hapka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela královna českého šansonu Hana Hegerová. Bylo jí 89 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.