Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na Plechém aktuálně leží nejvíce sněhu za letošní zimu

Amatérský meteorolog Ivo Rolčík naměřil v pondělí na vrcholu hory Plechý (1378 metrů) nejvyšší výšku sněhové pokrývky této zimy. Na své meteorologické stanici, kterou zde využívá při měření výšky sněhu od roku 2014 se ukázalo 112 centimetrů. V úterý už to bylo 109 cm, ve středu také. V oblasti od Stožce po Rožmberk není jiné místo, které by bylo bohatší na sněhovou nadílku, následuje Trojmezná a Smrčina.

„Většinou je v nejvyšších partích Šumavy maximum sněhu v poslední dekádě března nebo v prvních dubnových dnech,“ vysvětluje Rolčík s tím, že na Lipensku letos napadlo nejméně sněhu za posledních pět let.

Ve své databázi má zatím k dispozici data za posledních 7 zim. Z jeho údajů je zřejmé, že letošní zima je na sníh hodně chudá, výška 112 cm v maximu je druhá nejnižší hodnota hned po zimě 2014/2015, kdy v dubnu leželo na hřebeni 111 cm.

„Zatím nejvyšší vrstva sněhu byla změřena v lednu roku 2018 a to 205 cm. Poslední roky jsou na sněhovou pokrývku, díky postupnému oteplování chudší,“ popisuje.

První sněhová pokrývka této zimy napadla podle Rolčíka nezvykle brzy, a to 26. září. „To nás všechny zaskočilo. Stanice naměřila 17 cm. Sníh ale vydržel jen 4 dny. Další sněhová pokrývka se vytvořila 12. října, ale opakovaně sníh roztál a v říjnu na hřebeni ležel jen 6 dní dohromady. Kontinuální sněhová pokrývka leží na vrcholu Plechý od 24. prosince a ještě nějaký ten týden tam ležet bude,“ shrnuje.

Rolčík, který se živí jako zdravotnický záchranář má na vrcholu Plechého meteorologickou stanici, jeho data využívá Český hydrometeorologický ústav. Tam jsou všechna data každých 20 minut přenášena přes mobilní síť.

„Měřím teplotu vzduchu ve 3 metrech nad zemí, v letním období také přízemní teplotu. Dále je v letním období v provozu srážkoměr a v zimním období měření výšky sněhu pomocí ultrazvukového čidla. Stanice je napájena solární energií, která je uchovávána v baterii,“ popisuje usměvavý chlapík, kterého pojí dlouholeté přátelství s o generaci starším vimperským lovcem mrazů Antonínem Vojvodíkem.

Meteorologie je Rolčíkovým koníčkem už od konce 80 let. Začalo to měřením okenním teploměrem, od roku 1993 spolupracuje s ČHMÚ. V roce 2007 si pořídil vlastní meteostanici, webové stránky zaměřené na šumavské počasí. Postupem času začal spolupracovat s několika kamarády, společně založili několik stanic napříč Šumavou a to v obcích, mrazových kotlinách i na odlehlých hřebenech. „V posledních letech také píšu články o počasí na Šumavě, měříme na více jak šedesáti lokalitách pravidelně výšku sněhu,“ uvádí.

Mocnost sněhu potvrdil i předseda Turistického spolku Lipenska, který spolu s kolegy na Plechý vystoupali, aby pořídili do archivu fotografie z východu slunce.  „Vyrazili jsme na Plechý, abychom nastřádali nové fotografie. Budeme zakládat Instagram a zasněžený Plechý, bude jedním z prvních, které chceme veřejnosti prezentovat. Ačkoli východ Slunce nebyl úplně podle předpovědi počasí, tak cesta byla parádní. Jak od hraničního patníku 1/10, tak od Plešného jezera jsou výstupy na vrchol výborné," řekl Mánek. „Čekala jsem, že se budeme bořit po pás, ale cesta je v terénu patrná. Plechý táhne i v tomto období. Pěšiny jsou ušlapané a sněhu je mimo vyšlapanou cestu jistě přes metr," popisuje realitní makléřka z Kovářova a členka TSL Pavlína Musilová, která bude Turistickému spolku Lipenska nově spravovat instagramový profil. 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky počasí, sníh, Lipensko, Plechý, zima, Šumava, Stožec, Český hydrometeorologický ústav, Slunce, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Plechém aktuálně leží nejvíce sněhu za letošní zimu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.