Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hladová zvířata žila v nevhodných podmínkách. Chovatele z jihu Čech vyšetřují úřady

Zhruba 400 zvířat v nevhodných podmínkách, bez včasné veterinární péče a nedostatek potravy. Taková byla realita u chovatele v jedné obci nedaleko Protivína. Muže nyní vyšetřuje krajská veterinární správa pro porušení zákona na ochranu zvířat.

Zhruba v polovině března dostala Krajská veterinární správa Jihočeského kraje informaci o nevhodném chovu zvířat v jedné obci nedaleko Protivína. Chovaná zvířata mají být vyhublá, na pastvě nemají dostatek jídla a nemají se kde schovat před sluncem nebo deštěm. Na místě se mají dokonce nacházet uhynulá zvířata.

„Krajská veterinární správa provedla ještě ten den na místě kontrolu, při které bylo zjištěno porušení jak veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat, tak plemenářského zákona,“ uvedl ředitel sekce KVS SVS pro Jihočeský kraj František Kouba.

Chovatel měl podle veterinářů zvířata chovat v nevhodných podmínkách, omezovat jejich výživu a neposkytovat jim včasné veterinární ošetření. Dopustit se měl také porušení výše zmiňovaného plemenářského zákona, protože zvířata nebyla označena a nebyla o nich ani vedena řádná evidence.

Dohromady mělo jít o zhruba 400 kusů – skot, koně, ovce, kozy, prasata, husy a psy. Veterináři při kontrole objevili také velblouda dvouhrbého. Na místě se mají nacházet i „vysloužilá zvířata“ z cirkusů. Číslo ale nemusí být konečné. Podle KVS bude přesný počet chovaných zvířat znám až po provedené kontrole Českou plemenářskou inspekcí.

Chovatel, kterého se nám bohužel nepodařilo kontaktovat, se přitom podobnými skutky provinil už v minulosti. Krajská veterinární správa ho prověřovala už v roce 2019 i 2020. Podle Kouby mu byla vždy udělena vysoká pokuta. „Vždycky se situace trochu zlepší a pak zase zhorší. Když jsme tam byli na podzim, ještě to šlo, ale přes zimu se to opět zhoršilo,“ řekl Kouba serveru iDnes.cz.

Případem se nyní zabývá několik správních úřadů, které chovatele vyšetřují. „Spolu s odborným vyjádřením byl podán podnět k projednání porušení zákona na ochranu zvířat a návrh na zvláštní opatření obci s rozšířenou působností, Městskému úřadu Písek,“ uvedl ředitel KVS.

Zvířata zatím zůstávají u chovatele. Uhynulé kusy byly odstraněny a zbývající zvěři má být poskytována potřebná péče. S tou pomáhá například Liga na ochranu zvířat. Podle nich k týrání nedocházelo záměrně. „My to vidíme tak, že pánovi daná situace přerostla přes hlavu, je si toho vědom a snaží se o nápravu. Určitě mu to není jedno, a jelikož v zimně onemocněl covidem, a je na vše sám, podepsalo se to i na stavu zvířat a okolí farmy,“ uvedli zástupci spolku na Facebooku.

Případ je stále otevřený a chov bude průběžně krajskou veteriární správou kontrolován.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Krajská veterinární správa, chovatel, Protivín, týrání, ochrana zvířat, Česko, Jihočeský kraj, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jitka Fousková

Prosím můžete zaměstnávat redaktora /redaktorku, kteří umí psát správně česky? Pojem "zvěř" má úplně jiný význam. A sousloví "v zimně"? Učivo prvního stupně základní školy...

Pátek, 26. března 2021, 21:11Odpovědět

Hladová zvířata žila v nevhodných podmínkách. Chovatele z jihu Čech vyšetřují úřady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.