Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chlapečka odloženého do babyboxu chce jeho matka zpět

Zhruba týden poté, co se rozezněl babybox u strakonické nemocnice a ve schránce pro odložené děti našli zaměstnanci nemocnice čtyřměsíčního chlapečka, přichází v případu zlom. O dítě se měla přihlásit jeho matka s tím, že chce kojence zpět.

Ve čtvrtek 18. března byl pár minut po 18 hodině ve strakonickém babyboxu nalezen několikaměsíční chlapeček. Dostal jméno Tomáš po řediteli nemocnice Tomáši Fialovi. Chlapeček byl zdravý, vážil přes pět kilo a byl teple oblečen. 

Ve strakonickém babyboxu našli odložené několikaměsíční miminko. Chlapeček dostal jméno Tomáš

Pár minut po 18 hodině se dnes poprvé rozezněl zrekonstruovaný strakonický babybox. Někdo do něj umístil několikaměsíčního chlapečka, který dostal jméno Tomáš. Miminko je podle nemocnice naprosto zdravé.

I přesto, že jsou do babyboxu z pravidla odložena čerstvě narozená miminka, nebyl malý Tomášek úplnou výjimkou. Nejstarší miminko, které bylo kdy v babyboxu nalezeno, byl dvouletý chlapec v Pelhřimově. Další nezvyklá část celého příběhu přišla tento týden. Strakonické nemocnici se totiž ozvala žena, která má být Tomáškovou maminkou, a která chce miminko zpět. Podle zakladatele babyboxu Ludvíka Hesse jde o zhruba pátý případ od doby, kdy babyboxy v Česku fungují. 

„Mohu potvrdit, že se matka o chlapečka přihlásila. Dítě bude zatím umístěno do Dětského centra Jihočeského kraje,“ uvedla za strakonickou nemocnici Kateřina Koželuhová

Případ ale nebude tak jednoduchý. Věc řeší Orgán sociálně právní ochrany dětí, se kterým už má mít žena zkušenosti. Podle nemocnice bude muset genetickými testy prokázat, že je opravdu matkou odloženého chlapce. O vrácení dítěte by měl následně rozhodnout opatrovnický soud.

Čtyřměsíční Tomášek je 217. děťátkem odloženým do babyboxu. Zároveň je třetím letošním a třetím strakonickým miminkem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Kacerovský

Štítky Babybox, dítě, Strakonice, nemocnice, Tomáš Fiala, Ludvík Hess, Katharina Cibbini-Koželuch, Česko, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chlapečka odloženého do babyboxu chce jeho matka zpět  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.