Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnes začalo sčítání lidu. Online formulář nefunguje

Sčítání lidu, které dnes začalo, má problémy. Elektronický sčítací formulář je dočasně nedostupný kvůli enormnímu zatížení systému. Český statistický úřad on-line sčítání lidu po osmé hodině ráno dočasně pozastavil. Na odstranění problémů pracuje.

Formulář pro sčítání lidu na internetových stránkách www.scitani.cz dopoledne nefungoval. Po vyplnění osobních údajů na uživatele vyskočilo hlášení o tom, že služba je dočasně nedostupná. Sčítání začalo oficiálně o půlnoci v noci na dnešek. Na uvedení údajů o bydlení, domácnosti či vzdělání elektronicky mají lidé dva týdny.

Sčítání nešlo provést ani jedním ze způsobů. Pokud se lidé chtějí sečíst online, mohou se přihlásit číslem občanského průkazu či pasu, přes bankovní nebo elektronickou identitu či přes datovou schránku.

Formulář by mělo být možné vyplnit na webu, nebo v mobilní aplikaci Sčítání21. Ti, kteří se nesečtou on-line, budou pak od 17. dubna do 11. května vypisovat papírové tiskopisy. Dostanou je na většině pošt, nebo od sčítacích komisařů.

Sčítání lidu se koná každých deset let. V ČR je povinné pro všechny obyvatele. Týká se i cizinců. Údaje musí odeslat také Češi, kteří žijí v zahraničí, ale mají v Česku trvalý pobyt.

Český statistický úřad uvedl, že na zprovoznění systému pracuje. "Elektronický sčítací formulář je dočasně nedostupný kvůli enormnímu zatížení systému od dnešních 8:15 hodin. Příčiny analyzujeme a na zprovoznění intenzivně pracujeme. Údaje z již vyplněných sčítacích formulářů nejsou samozřejmě ohroženy. Děkujeme za pochopení," uvedl úřad v oficiálním sdělení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky sčítání, lid, demografie, bydlení, byty, Praha, sčítání lidu, Český statistický úřad, Česko, Datová schránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes začalo sčítání lidu. Online formulář nefunguje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.