Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Temelín odstavil první blok, reaktor začne otevírat v neděli

Energetici v jaderné elektrárně Temelín včera ve 21:00 plánovaně odstavili první blok. Reaktor začnou otevírat v neděli, až vychladne. Při odstávce, která potrvá asi dva měsíce, vymění zhruba čtvrtinu paliva i dva separátory, které z páry v turbíně odstraňují vlhkost a pak ji přihřívají. I s dodavateli se do odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí. Odstávka druhého bloku začne v červenci.

Provozní personál snižoval výkon prvního bloku od 18:00 tempem pět megawatt elektrických za minutu. Turbogenerátor podle plánu odpojil od přenosové soustavy ve 21:00. "O víkendu bude technologie postupně chladnout, například v primárním okruhu budeme snižovat teplotu vody přibližně o tři sta stupňů. Některé práce jako revizi záložního dieselového generátoru jsme zahájili s předstihem. Reaktor začneme otvírat, až vychladne, tedy od neděle. Otevírání reaktoru potrvá přibližně čtyři dny," řekl mluvčí temelínský mluvčí Marek Sviták.

Energetici vymění 48 ze 163 palivových souborů, zkontrolují i bezpečnostní systémy. Na turbínu namontují zařízení, které sníží její chvění. "Sedm investičních akcí bude na systému cirkulační chladicí vody. V elektrické části vyměníme jeden z blokových transformátorů. Z bazénu vedle reaktoru přesunou technici do skladu v areálu elektrárny tři kontejnery naplněné použitým palivem," popsal mluvčí.

V areálu bude navíc až 500 zaměstnanců dodavatelských firem, energetici proto zpřísnili covidová opatření. Může se dělat až 1000 testů denně. Zahraniční pracovníky bude Temelín prvních pět dní testovat každý den.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 4,4 TWh.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky ČR, energie, jaderná, Temelín, ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín odstavil první blok, reaktor začne otevírat v neděli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.