Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budějčák Jakub Vlček najezdil na kole 320 kilometrů po katastru města. Stačilo mu na to 16 hodin

Pokud čtete Budějckou Drbnu pravidelně, asi pro vás nebude jméno Jakuba Vlčka neznámé. Sympatický Budějčák si zamiloval cyklistické výzvy, když vrcholem jeho snažení měla být loňská World by Bike Challenge, kde měl překonat čtyři světadíly, 28 tisíc kilometrů a to vše za zhruba 120 dní. Soutěž však zrušila koronavirová pandemie a tak budějcký cyklista láme rekordy alespoň „kolem baráku“. Například při březnové MTBS výzvě najezdil po krajském městě 320 kilometrů. V sedle strávil šestnáct hodin.

Bude to pěkná nálož, říká Jakub Vlček o nejtěžším cyklistickém závodě. V sedle kola se chystá objet svět

Čtyři světadíly, 28 tisíc kilometrů a zhruba 120 dní v sedle jízdního kola. To je World by Bike Challenge, který odstartuje v půlce června příštího roku pod Vítězným obloukem v Paříži. Závodu na kole kolem světa o Guinnessův rekord se zúčastní...

„Stejně jako mnoho jiných i mě hned po vyhlášení omezení pohybu na katastr obce napadlo projet toto území křížem krážem. Čekal jsem na počasí, až jsem trochu přebral. Ranní a večerní teplota minus šest Celsia, přes den maximálně tři stupně mě donutily se několikrát přiobléknout. O zamrzlém bidonu ani nemluvím,“ shrnul náročné podmínky, které panovaly 20. března.

Sníh na silnici po chvíli zapříčinil výměnu silničního kola za horské. „Zhruba do tří odpoledne mi ježdění zpříjemňoval vítr, padající mokrý sníh, který namrzal na všech částech kola i na botách a stehnech. „Co naděláš, lockdown je jen jednou,“ řekl jsem si a šlapal dál. Navíc, je to super trénink do hor, trénink do hor,“ dodal Vlček.

Na svou 320 kilometrů dlouhou jízdu vyrazil v brzkých ranních hodinách. „Vyjel jsem kolem 5:30, naivně na silničce. S hrůzou v očích jsem velmi rychle pochopil, že její výhody dnes zcela nevyužiji. Po projetí první části jsem se rozhodl přesedlat. Bike měl výhody rychlejšího projetí zatáček, možnosti zkracování přes trávník, skoky přes obrubníky a podobně. Zhruba po hoďce jsem se musel přiobléknout, uvařit nový čaj do bidonu. V kapse jsem vezl i péřovku, abych neprochladl, kdybych musel něco řešit. Nicméně na oběd jsem se stejně stavil do tepla domova,“ popsal Jakub Vlček první část své jízdy.

Mrznoucí bláto podle něho bylo zpestřením a definitivním stvrzením toho, že horské kolo bylo lepší volbou. „Kolem půlnoci, zhruba po 270 kilometrech, jsem doma při večeři vymýšlel strategii, jak nejlogičtěji projet zbylé hlavní tahy. Tipoval jsem to aspoň na 30 kilometrů, bylo to 50. Ale ty už se jely krásně. Prázdné ulice, žádné semafory a minimum koukání do GPS. Dokonce jsem trochu zvedl průměrku. Policejních hlídek jsem potkal asi desetkrát méně než taxíků, tak to dobře dopadlo,“ uzavřel.

Na ploše pětapadesáti kilometrů čtvereční tak najezdil během šestnácti hodin v sedle více než 320 kilometrů. Lockdownovou výzvu, které se zúčastnilo 21 cyklistů z celého Česka, uspořádal portál MTBS. Na druhém místě skončil Petr Kaspar, který v Roudnici nad Labem najezdil téměř 95 kilometrů. Nutno dodat, že katastr Roudnice je oproti Budějcím zhruba třetinový.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Vlček

Štítky České Budějovice, výzva, Jakub Vlček, cyklistika, Drbna.cz, Roudnice nad Labem, Petr Kašpar, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčák Jakub Vlček najezdil na kole 320 kilometrů po katastru města. Stačilo mu na to 16 hodin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.